avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua Doresc sa cumpăr un apartament Proprietara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua Doresc sa cumpăr un apartament Proprietara m-a informat ...

Bună ziua
Doresc sa cumpăr un apartament
Proprietara m-a informat ca are fata ei un credit, și apartamentul este pus ca girant (apartamentul e al mamei, creditul al fetei).
A zis ca a vorbit la banca unde are creditul (alt oraș) și ca va trimite formular spre notarul unde mergem noi.
M-a pus în ceata (ca ea completează acel formular ca va achita creditul)
Din ce am citit pe internet, ea sa poată vinde trebuie sa achite inițial creditul și apoi vinde. (dorește asta, dar din banii de pe apartament).
Ar trebui sa ma îngrijoreze aceste etape?
Multumesc frumos?!
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 10:17, 17 August 2023
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
În momentul de față, în Cartea funciară a imobilului este notat la sarcini dreptul de ipoteca în favoarea băncii.
Pentru vânzare, există 4 variante
1. Mama și fiica achita creditul, radiază ipoteca și va vând apartamentul liber de sarcini. Asta, bineînțeles, dacă au bani.
2. Încheiați un antecontract la notar și ii dați ca avans suma necesara stingerii creditului. Îl achita, radiază ipoteca și apoi va vând apartamentul liber de sarcini. Antecontractul se notează la Cartea funciara și e necesar acordul băncii.
3. Se obține acordul băncii pentru vânzare, cu ipoteca pe apartament și cu banii obținuți de la dvs se achita creditul. La Cartea funciara se va opera în același timp și radierea ipotecii și intabularea dreptului de proprietate pe numele dvs.
4. Va orientați la alt apartament.
Mulțumesc din suflet.
Daca as alege varianta 2 (având în vedere ca toate actele vor fi la notar), eu as fi în siguranță (vizavi de banii mei și fără a afecta dreptul la proprietate) sau e riscant?
Ma gândesc ca și durează mai mult de 10 - 15 zile...
(bani sigur nu au sa achite)
Sau sa aleg varianta 4.....

raluk0207 a scris:

În momentul de față, în Cartea funciară a imobilului este notat la sarcini dreptul de ipoteca în favoarea băncii.
Pentru vânzare, există 4 variante
1. Mama și fiica achita creditul, radiază ipoteca și va vând apartamentul liber de sarcini. Asta, bineînțeles, dacă au bani.
2. Încheiați un antecontract la notar și ii dați ca avans suma necesara stingerii creditului. Îl achita, radiază ipoteca și apoi va vând apartamentul liber de sarcini. Antecontractul se notează la Cartea funciara și e necesar acordul băncii.
3. Se obține acordul băncii pentru vânzare, cu ipoteca pe apartament și cu banii obținuți de la dvs se achita creditul. La Cartea funciara se va opera în același timp și radierea ipotecii și intabularea dreptului de proprietate pe numele dvs.
4. Va orientați la alt apartament.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ideea variantei 2 este ca prin notarea antecontractului la Cartea funciara, vânzătorii nu vor putea sa vândă apartamentul altcuiva. Practic, le "blocați" imobilul.
Punând răul în fata și dacă vânzătorii sunt de rea credinta și sa zicem ca se răzgândesc brusc, va trebui sa mergeți în instanță pentru a perfecta vânzarea pe cale judecătorească. Avansul nu o sa îl mai puteți recupera, fiind achitat băncii.
Dar, fiind banca la mijloc, trebuie sa va așteptați sa dureze cam o lună toate aceste formalități.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 August 2023
raluk0207, utilizator
Eu cred ca varianta 3 e mai sigura decat 2.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat tzvpac tzvpac Buna seara Stiu ca s-a mai pus aceasta intrebare pe site-ul dvs.dar revin si eu cu aceeasi intrebare mai specifica pt cazul meu. Vreau sa cumpar un ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui apartament ipotecat Evelyne31 Evelyne31 Buna ziua, As vrea sa intreb cum se poate proceda in cazul in care vreau sa cumpar un apartament care este ipotecat. Ce acte trebuie sa imi aduca ... (vezi toată discuția)
Declaratie falsa, inselaciune constanta2009 constanta2009 Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie. Am incheiat la notariat cu o persoana \"X\" un antecontract pentru cumpararea unui apartament prin ... (vezi toată discuția)