avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj voluntar succesoral cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj voluntar succesoral cu uzufruct viager

Buna ziua

In urma decesului tatalui meu s-a facut un partaj voluntar succesoral pentru 3 bunuri intre mine, fratele meu si mama mea. Cele 3 bunuri au fost un autoturism, o casa (imobil + curte) si un apartament. La autoturism si apartament am cedat cota revenita din mostenire in favoarea mamei sau fratelui. La casa parinteasca am primit cota mamei (fratele a primit si el jumatate) si am devenit coproprietari 50%. Mama a pastrat uzufruct viager.

Acum problema este ca aceasta casa parinteasca este lipita de o alta proprietate unde eu sunt 100% proprietar si pe teren si pe casa. Terenul celor doua case nu este despartit prin gard si o parte a utilitatilor sunt comune. La indemnul fratelui, mama a incercat sa imi interzica accesul in curtea comuna spunand ca dreptul de uzufruct ii da aceasta posibilitate. Dar recitind actul de partaj voluntar, cred ca am si eu drept de folosinta, la fel ca fratele meu.

La partajarea casei textul este acesta:

Noi, <fratele X> si <fratele Y>, preluam in deplina proprietate in indiviziune in cote egale de 50% fiecare, de la copartajanta < mama >, cota sa parte de 10/16 din nuda proprietate asupra imobilului situat in localitatea , iar prin preluarea acestei cote, ne întregim dreptul de proprietate asupra imobilului devenind coproprietari în cote de 50% fiecare. De asemenea declarâm cã suntem de acord cu dreptul de uzufruct viager asupra întregului imobil constituit în favoarea mamei noastre.

In incheiere se spune ca toti copartajantii sunt socotiti proprietari exclusivi si absoluti ai bunurilor din lista, iar transmisiunea posesiei casei se va face la decesul mamei. Doar posesia, nu si folosinta.

Transmisiunea deplina a proprietatii catre fiecare copartajant are loc azi, data autentificarii, data de când noi copartajantii suntem socotiti proprietari exclusivi si absoluti asupra bunurilor de mai sus, iar transmisiunea posesiei asupra imobilului <casa parinteasca > se va face la data decesului copartajantei < mama >, aceasta rezervându-si dreptul de uzufruct viager asupra întregului imobil. Noi, copartajantii declaram ca ne garantãm reciproc pentru evictiune si vici ascunse in baza art.683 Nou Cod Civil.

N-as fi cedat folosita exclusiva a curtii comune, mai ales din cauza utilitatilor care trec prin curtea comuna. Am cautat si am vazut ca au mai fost procese in care s-a recunoscut dreptul de folosinta al proprietarilor impreuna cu uzufructuarul. De exemplu DECIZIA CIVILA NR. 4911/R/2012.

Potrivit art. 969 alin. 1 Cod Civil, conventiile legal facute au putere de lege între partile contractante, interpretarea contractelor urmând a se face conform art. 977 Cod Civil dupa intentia comuna a partilor contractante iar când o clauza este primitoare de doua întelesuri, ea se interpreteaza în sensul ca poate avea un efect, astfel cum prevede art. 978 Cod Civil.
Prin contractul de vânzare – cumparare vânzatorul si-a rezervat dreptul de uzufruct viager, iar contractul are inserata mentiunea privind stapânirea de drept si de fapt a imobilului de catre cumparatori, clauze care în aparenta se contrazic, dar legea nu interzice partilor sa stipuleze faptul ca folosinta uzufructuarului nu ar fi una exclusiva. Nu se poate retine eroarea cu privire la continutul contractului, având în vedere relatiile apropiate între parti la acea data si deci, vointa partilor la încheierea contractului de vânzare cumparare, a fost aceea de a transmite dreptul de proprietate în favoarea cumparatorilor, însa de a-si pastra amândoi beneficiul posesiei si folosintei, vânzatorul prin uzufructul viager, iar cumparatoarea prin dreptul de stapânire de fapt, ambele acordate prin act autentic, incidente fiind dispozitiile art. 969 si art. 977 Cod Civil.

Fratele meu si-a inchiriat apartamentul si sta in casa comuna in care eu nu am mai intrat de 2 ani. As vrea sa stiu daca pot obtine o decizie in instanta prin care sa mi se recunoasca dreptul de folosinta pentru casa comuna.

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
evolve, utilizator
Cel mai recent răspuns: evolve , utilizator 16:36, 18 August 2023
Acun dvs nu aveți folosinta.
Mama are dreptul de uzufruct. Uzu= dreptul de a folosi bunul și fruct= dreptul de a culege fructele civile.
Fără acordul mamei, nici dvs și nici fratele nu puteți avea acces pe proprietate. Faceți gard, separați utilitățile și deocamdată întrați doar pe proprietatea dvs.
La decesul mamei, când se va radia uzufructul, veți deveni proprietari deplini.
Ultima modificare: Luni, 14 August 2023
raluk0207, utilizator
Eu nu contest dreptul de uzufruct al mamei. Doar ca acest drept nu trebuie sa fie exclusiv. De ce am devenit proprietar absolut si exclusiv daca am obtinut doar nuda proprietate? Formularea ar fi trebuit sa fie alta.

As separa utilitatile dar pentru asta am nevoie sa sap in curtea comuna si aici o sa ma lovesc de refuzul mamei mele.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dreptul de uzufruct este exclusiv.
Uzufructuarul exercita singur posesia și folosinta bunului.

Noi, <fratele X> si <fratele Y>, preluam in deplina proprietate in indiviziune in cote egale de 50% fiecare, de la copartajanta < mama >, cota sa parte de 10/16 din nuda proprietate asupra imobilului situat in localitatea


nuda proprietate= drept de proprietate asupra unui bun în privinţa căruia a fost constituit, în folosul altei persoane, un drept de uzufruct, uz sau abitaţie, golindu-i-se astfel conţinutul, de atributele posesiei şi folosinţei.
3 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
<< Dreptul de uzufruct este exclusiv. >>

Art. 709. - În lipsă de stipulaţie contrară, uzufructuarul are folosinţa exclusivă a bunului, inclusiv dreptul de a culege fructele acestuia.


Deci nu prea e obligatoriu sa fie exclusiv si nici ca uzufructuarul sa exercite singur folosinta. In postarea initiala am dat chiar o decizie a unei instante care spune acelasi lucru. Poate nu ati citit. Gasiti acea decizie pe portalul Ministerului Justitiei.

Eu sunt matematician si stiu ca atunci cand aduni un numar real cu un numar intreg rezultatul e real, nu intreg. La fel cand aduni un drept total cu unul partial, va rezulta tot unul total. Mai ales ca vorbim de indiviziune. Eu am luat de la mama 10/16 nuda proprietate. Dar din certificatul de mostenitor aveam 3/8 proprietate cu toate cele 3 atribute. "Am preluat nuda proprietate si ne intregim dreptul de proprietate". Nu ni-l limitam. Ati omis si paragraful urmator care spune ca de la data semnarii toti copartajantii sunt proprietari exclusivi si absoluti.

Am cautat contracte de vanzare-cumparare cu uzufruct. Acolo am vazut ca se mentioneaza "transferul posesiei si folosintei" la decesul persoanei care primeste dreptul de uzufruct. In actul meu este mentionata doar posesia cu transfer la deces.

Va multumesc ca va pierdeti timpul sa imi raspundeti, dar raspunsul ar trebui sa se potriveasca pe datele problemei, nu pe cazul general al uzufructului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și aveți o "stipulatie contrara" în act? Nu.
Deci mama exercita dreptul de uzufruct în mod exclusiv.
Art.703 Cod civil "Uzufructul este dreptul de a folosi bunul altei persoane şi de a culege fructele acestuia, întocmai ca proprietarul, însă cu îndatorirea de a-i conserva substanţa."

Dacă am dreptul legal sa folosesc un bun, înseamnă că îl și posed. Ca nu pot sa folosesc ceva, fără sa posed.

Art.723 Cod civil "(1) Uzufructuarul preia bunurile în starea în care se află la data constituirii uzufructului; acesta nu va putea intra însă în posesia lor decât după inventarierea bunurilor mobile şi constatarea stării în care se află imobilele, cu excepţia cazului în care uzufructul unui bun mobil este dobândit prin uzucapiune."

Așadar uzufruct = posesie + folosință.

În decizia civila menționată de dvs, părțile au invocat eroarea, ca viciu de consimțământ, ceea ce instanta a respins. Și nu are nicio legătură cu situația dvs. Degeaba căutați contracte de vânzare cu uzufruct. Dvs ați făcut un act de partaj.
Ultima modificare: Marți, 15 August 2023
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme uzufruct mihaelamoldovan mihaelamoldovan Buna ziua.Am cumparat casa de la fratele meu,cu contract de vanzare-cumparare dar am luat-o pe mama ,care locuia in casa, cu uzufruct viager.Acum mama vrea sa ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Partaj imobil artnunti artnunti un imobil dobandit in timpul casatoriei la vanzarea caruia fostii proprietari au pastrat rezerva uzufructului viager de a locui in imobil pana la deces,poate ... (vezi toată discuția)