avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara. Tatăl meu a decedat acum 6 săptămâni ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara. Tatăl meu a decedat acum 6 săptămâni iar mama ...

Bună seara. Tatăl meu a decedat acum 6 săptămâni iar mama mea vrea să mergem la notar ca săi trec ei dreptul meu. Eu personal am refuzat am spus ca merg la notar să facă succesiunea și cei ia-l meu e al meu cei al ei e al ei. Nu vrea a spus că mă da în judecată. Eu am un frate care nu este băiatul lu tatăl meu nui poartă numele dar e crescut de tata și ea vrea să i dea tot lui. Ce am de făcut în acest caz. El are vrun drept la partea lu tatăl meu.
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
Acatia85, utilizator
Fratele nu va mosteneste tatal daca nu ii era tata in acte.
Mama nu poate obtine partea dvs gratis nici in instanta. O poate obtine la partaj, dar trebuie sa va dea bani pe ea.
Ultima modificare: Miercuri, 16 August 2023
gi-jane2, moderator
Va multumesc pentru raspus ca mama aspus ca a fost la avocat si ca fratele meu ca suntem frati de mama are acelasi drepturi la partea lu tata ca aduce martori si demonstreaza ca e crescut de el.Eu nu neg treaba asta tata nea crescut pe amndoi la fel dar mama intodeauna a facut diferenta iar acum nu mi se pare corect desi nu stam nici unul cu ea ,ea sa fac din nou diferenta.
Fratele dupa mama, nu il mosteneste pe tata daca tata nu l-a adoptat, deci ori va minte, ori a priceput gresit.
Mai departe ,dupa ce dezbateti succesiunea, mama poate da fratelui partea ei, parte care e mai mare ca a dvs daca bunurile qu fost comune.
Ultima modificare: Joi, 17 August 2023
gi-jane2, moderator
Fratele dinspre mamă o moștenesțe pe mamă în cotă de 1/2 cu dumneavoastră, dar nu și pe tată.

Decât dacă tatăl l-ar fi adoptat nu doar moral, în sensul că l-a crescut, ci și juridic, adică s-au făcut acte prin care băiatul respectiv a întrerupt legătura de familie cu tatăl său natural (dacă acesta figura în certificatul de naștere) și a devenit oficial fiul tatălui dumneavoastră. Iar în acea ipoteză fratele ar avea cota lui de moștenire distinctă de cea a dumneavoastră și de cea a mamei.

Prin urmare, dacă nu a operat vreo adopție, pe tată îl moșteniți dumneavoastră împreună cu mama, ca soție supraviețuitoare.

Dacă părinții nu au fost căsătoriți, ci doar concubini, îl moșteniți doar dumneavoastră pe tată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Succesiune după tată. suntem 2 frați și tata a murit de curând. ... viky62 viky62 Succesiune după tată. Suntem 2 frați și tata a murit de curând. Părinții noștri au divorțat și fiecare a rămas cu un copil. Înțelegerea ... (vezi toată discuția)
Fratii vitregi intra la succesiune anabogdan anabogdan Buna, Am si eu dilema intrucat tatal meu a decedat de curand si urmeaza sa se deschida succesiunea. Tatal meu este casatorit cu maica-mea din \'86 , iar ... (vezi toată discuția)