avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... problema paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

problema paternitatii

Legea spune ca termeul de recunoastere al paternitatii unui copil este de 1 an (din cunostintele mele). Ce se intimpla daca acel an trece si copilul nu a fost recunoscut? Copilul isi pierde toate drepturile ce i se cuvin dupa tatal biologic sau poate cere recunoasterea paternitatii si la o alta virsta?
Cel mai recent răspuns: ANA PIUARU , utilizator 15:02, 8 Octombrie 2006
nu stiu sa existe acel termen de 1 an
in codul familiei se zice Art. 56. - Filiaţia faţă de tată se stabileşte, în afară de cazurile prevăzute în art. 53, prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească.
Art. 57. - Copilul conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.
Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.
Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.
Art. 58. - Recunoaşterea care nu corespunde adevărului poate fi contestată de orice persoană interesată.
Dacă recunoaşterea este contestată de mamă, de cel recunoscut sau de descendenţii acestuia, dovada paternităţii este în sarcina autorului recunoaşterii sau a moştenitorilor săi.
....nu termenul de recunoastere a paternitatii este de un an! daca tatal nu-si recunoaste copilul, mama sau reprezentantul legal al copilului poate intenta actiunea in stabilirea paternitatii.........legea prevede ca aceasta actiune poate fi intentata in termen de un an de la nasterea copilului, dar exista si anumite situatii in care termenul se calculeaza diferit....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoasterea paternitatii briana briana briana briana daca pe certificatul de nastere la mentiunea \"tatal\" nu este trecut nimic .care sunt etapele in cazul in care se doreste completarea mentiunii chiar daca nu ... (vezi toată discuția)
Tata fara sa stii jr jr Recent fratele meu a decedat . Cu putin timp inainte de deces a aflat ca fosta sotie ,de care era divortat,l-a trecut ca tata al unui copil nascut la un an ... (vezi toată discuția)
Actiune de contestare a recunoasterii paternitatii iancau_Anamaria iancau_Anamaria Buna ziua, Care este baza legala pentru o actiune de contestare a recunoasterii paternitatii?Va rog sa imi spuneti care sunt pasi care trebuiesc parcursi ... (vezi toată discuția)