avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere ?

Buna Ziua,

Am cumparat un imobil aflat in indiviza la inceputul anului 2000 si ilterior s-a procedat la iesirea din indiviziune - constituindu-se 2 loturi de teren : lotul 1 in suprafata de 720 mp care imi apartine si lotul lotul 2 - propietate infundata de 176 mp.

Pt. a iesi la calea de acces publica am propus propietarului lotului Nr. 2 o cale de acces pietonala de 1,00 metri - data fiind latimea drumului totala spre strada de 3,20 metri si datorita faptului ca eu am concesionat terenul liber de constructii de pe acest lot, firmei la care actionar sunt pe o perioada nedeterminata - pt. a parca cele patru autoturisme pe timp de zi / noapte.
Propietarul lotului 2 doreste in schimb sa i se acorde o servitute de 2,50 m latime din totalul de 3,20 pentru a avea si dansul acces cu automobilul propietate.

Cererea dansului este impovaratoare pt. mine deoarece : 1. s-ar mentine o stare de indiviziune perpetua pe calea de acces - pe care eu sunt propietar. 2. Sunt nevoit la orice ora din zi si din noapte sa scot cele 4 masini din curte pentru a iesii / intra dansul - lucru care nu este posibil, parte din aceste masini sunt autoutilitare -pe care nu am dreptul sa le conduc....eu locuind la aceeasi adresa....
In plus intre noi exista o stare de dujmaniede cativa ani pe care pot s-o probez in Instanta si doresc ca loturile sa fie despartite de gard.
Va rog sa imi spuneti daca cererea Dansului este pertinenta si daca poate fi considerata in instanta ca o cerere serioasa avand in vedere ambiguitatea Codului Civil pe tema servitutilor de trecere
Cel mai recent răspuns: mist , utilizator 07:24, 7 Octombrie 2006
consider ca sunt pretentii absurde ce le are dansul. Servitutea de trecere este pentru a putea acces la un lot fara drum de acces. Nu sunt pertinete pretentiile de a trece cu masina pe drumul de servitute. Asa ca nu vad de ce sa va faceti griji.
Problema e simpla: Daca la partajul voluntar a participat actualul proprietar al lotului fara iesire la strada, calitatea acestui lot de loc infundat se datoreaza culpei proprietarului si Dvs. nu puteti fi obligat la nimic.

Nu sunt intrunite conditiile servitutii LEGALE de trecere, asa ca orice sarcina de acest fel care ar urma sa greveze lotul Dvs, trebuie stabilita pe cale conventionala. Celalalt proprietar are de ales intre a accepta sau nu oferta Dvs. de a-i oferi o cale de acces de 1 m.

Pretentiile sale sunt neintemeiate.
Da- insa din nefericire partajul nu s-a facut - ca sa zic asa pe cale amiabila- procesul a durat 6 ani si loturile au fost nominalizate de expert si atestate de instanta cu hotarare definitiva.
Aici cred ca este si vina mea ca nu am transat problema servitutii in primul proces. Pe de o parte - nici nu am vrut sa complic speta care era si asa complicata ea de la sine si sa transam problema servitutii ori pe cale amiabila ori pe cale judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare lot teren LE PAGE EMIL LE PAGE EMIL Astept va rog,un raspuns,autorizat.O ruda apropiata,detine un teren agricol.A facut dezmembrarea in 4 loturi.3 loturi +drum acces.Nu i s-a aprobat dezmembrarea ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire teren radumalica radumalica Buna ziua Mama mea si sora ei sunt mostenitoare pe un teren de 1000mp dispus pe lung de la strada, cu deschidere 16.93 m la strada, lungime 46.5 m pe parti ... (vezi toată discuția)