Buna ziua!Am și eu o nelămurire in legătura cu o casa aflată in indiviziune.Recent,din păcate,mama mea a decedat și casa unde locuia mi-a rămas moștenire.Casa se afla in indiviziune in felul următor P+1 eu,iar et 2 altui proprietar.In acte,fiind vechi, din 1970 convenita era ca terenul aflat sub imobil 610mp sa fie împărțit astfel 310 eu,300 vecina.Acum dorința mea,este da fac Cadastru si intabulare ca sa pot vinde și vrem sa lotizam terenul lot 1 comun(poarta de acces și utilități)2 și 3 fiecărui proprietar.Exista vre-o lege in care eu,având 2/3 din casa(suprafața majoritara) ,sa obțin mai mult teren?(ex 400mp eu,210mp vecina)?
Ideea de lotizare, in 3 loturi distincte, este buna.
Nu, nu exista nicio lege care sa va acorde mai mult teren pentru ca detineti o suprafata mai mare din constructie.
De principiu, terenul este corespunzător cotei părți pe care o dețineți din imobilul respectiv, neputând, de principiu, să obțineți mai mult teren.
In schimb, daca așa v-ați înțeles cu vecinul dvs., in acest caz se poate să obțineți teren mai mult, dar, in acest caz va trebui să mergeți cu coindivizarul dvs. la notar și să incheiati un act autentic in sensul înțelegerii dvs.
Multumesc de răspuns!Insa tot imi este neclar.Din ce văd eu,2 avocați cu doua păreri diferite.Ideea e ca dacă pe acte sunt cote la teren 1/2 cu 1/2….iar casa este 2/3 eu,1/3 ea,cum se procedează cu terenul când se face indiviziunea.?Ei ii revin tot cota 1/2 ca și mie sau se poate modifica?
Ceea ce v-am scris anterior este ceea ce spune legea in sensul ca terenul este corespunzător cotei părți deținută din imobilul respectiv.
Așadar, daca dvs.detineti 2/3 din casa, tot 2/3 din teren trebuie să dețineți, iar vecinii dvs., diferența de 1/3. NU este corectă, legală împărțirea terenului în aproape jumătate, așa cum ați precizat dvs.anterior: 300 mp și 310 mp. Înțelegând că există un act vechi cu această împărțire făcută nelegal( în aproape jumătate), tocmai de aceea v-am recomandat să mergeți la un notar și să faceți de comun acord un act, să dați ambii vecini o declarație în care să partajați in mod corect terenul cf cotelor părți deținute din imobil, adică dvs.2/3, iar vecinii 1/3. Daca nu reușiți pe cale amiabila acest lucru, vă puteți adresa instanței de judecată ulterior pentru rezolvarea acestei probleme!