avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Locuim la o casa tip duplex (construit in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Locuim la o casa tip duplex (construit in urma cu ...

Buna ziua!
Locuim la o casa tip duplex( construit in urma cu 100 ani) aceasta fiind initial pe parter si in 2 ape, vecinii intre timp au facut modificari la partea lor si au mansardat fara autorizatie si au schimbat si forma acoperisului. Intre timp am schimbat si noi acoperisul pastrand forma initiala si la coama casei nu am putut imbina bine partea noastra si partea lor pentru ca acestia au schimbat forma. Problema este ca toata apa de ploaie de pe acoperisul lor se scurge pe partea noastra, burlanele nu fac fata, toata se scurge pe trotuar si se infiltreaza in perete.
Initial cand am refacut acoperisul ei aveau o prelata pe coama casei unde nu s-a putut face imbinarea, le-am comunicat acestora sa faca modificari dar nu au facut nici o schimbare. Intre timp le-am facut o reclamatie la politia urbanistica, au fost in control si au spus ca este facuta constructia in urma cu 3 ani si nu au ce sa le faca. ( pentru modificare acoperis sau mansardare nu au cerut acordul nostru si in momentul constructiei acestuia nu am luat nici un fel de masurura)
In conditiile acestea ce este de facut inainte de a da in judecata vecinul pentru ca da apa la noi de pe constructia ilegala. Sau singura varianta este instanta?
Si ce sanse sunt ca noi sa castigam un proces cu acestia?.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ana Av. Ranete , Avocat 13:06, 25 August 2023
Buna ziua,

Asa este, actiune in instanta pentru a obliga vecinul la refacerea acoperisului astfel incat sa nu va mai produca prejudicii.
Ca in orice proces, estentiale sunt probele. De aceea, este recomandat sa adunati poze, filmulete, declaratii martori legate de ceea ce se intampla cu constructia dvs. atunci cand ploua sau cand nu ploua.
Este bine sa va angajati un avocat pe tot acest parcurs.
Dar inainte de instanta nu exista nici o alta institutie competenta sa vina la fata locului sa constate?
Ba, exista.
Fie un expert in constructii, fie o procdura speciala care se face de catre executorul judecatoresc (aici este un pic mai complicat, aveti nevoie de o discutie in detaliu cu un specialist in drept inainte de a merge pe aceasta cale), fie un mediator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Juridic ContSters439550 ContSters439550 Buna seara! Locuiesc la et 1, apartamentul este tip vagon, vecinul de la parter si-a costruit un balcon cit lungimea apartamentului ( 10 ml). Vecinul de la ... (vezi toată discuția)
Constructie pe hotar godjaileana godjaileana buna ziua,am un vecin care are constructia(casa) pe mejda(hotar) cu noi,este posibil ca el sa isi mansardeze casa,sau sa faca inca un etaj cu mansarda iar ... (vezi toată discuția)
Infiltrare apa hazna pe terenul meu. Dumitru19 Dumitru19 Buna ziua, De aproape un an am achizitionat un imobil. Saptamana trecuta am sesizat ca pe terenul meu a aparut apa urat mirositoare,putin colorata, chiar la ... (vezi toată discuția)