avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1021 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună ziua, Sunt pensiobara din anul 2015. In perioada ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună ziua, Sunt pensiobara din anul 2015. In perioada 1993-1998, ...

Bună ziua,
Sunt pensiobara din anul 2015. In perioada 1993-1998, am lucrat la S. C. RADIOTEL S. A. BUCURESTI, filiala Constanta. In acea perioada, am lucrat intr-un birou unde pe perete, erau pozitionati si repetorii pentru transmiterea datelor pe aparatele pagere.
In perioada lucrata, nu eta normal ca societatea, sa ne plătească sporuri pentru radiatii electromagnetice ??? Dacă deja sunt pensionară se mai poate face ceva impotriva acestei firme??? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:16, 25 August 2023
Nu mai puteti face nimic ..obligatia la care va referiti trebuia mentionata in c.i.m., in regulamentul intern al fostului angajator sau in c.c.m. aplicabil.
Va multumesc! Atunci, nu stiam cat de periculoase sunt acele repetoare cu care stăteam in birou 12 ore/ zi si ca am putea beneficia de aceste sporuri, iar societatea, banuiesc ca nu avea nici un interes sa ne spună, sau sa ni-l plateasca...! Dar societatile care aveau cod CAEN 6120, nu trebuiau sa prevada in statut gradul de periculozitate, eventual sa fie introdusa in bre-o grupa speciala cu grad de risc de radiatii??? Inca o data va multumesc!
Pentru a se putea eneficia de grupa de munca pentru perioada respectiva numai daca firma la care ati lucrat a intocmit in perioada respectiva documentele cerute de Ordinul nr. 50/ 1990, primire aviz de la ITM pentru locurile de munca/ posturile de lucru/ activitatile propuse pentru incadrare in grupa de munca.

Potrivit Ordinului nr. 50/1990, pentru a beneficia de încadrarea în grupele I şi a II-a de muncă, personalul în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlorii tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. să fi lucrat efectiv la locurile de muncă şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Ordinul nr. 50/1990 sau să îşi fi desfăşurat activitatea în aceleaşi condiţii cu personalul beneficiar încadrat în grupele I sau a II-a de muncă, in situatia personalului muncitor din construcţii-montaj sau din alte activităţi, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparaţii ale capacităţilor de producţie;

2. nivelul noxelor existente la locurile prevăzute în aceste grupe sa depăşească nivelul maxim admis prevăzut în Normele republicane de protecţie a muncii, cu toate măsurile luate de unitate pentru normalizarea condiţiilor de muncă, existenta buletinelor de determinare noxe fiind insa impusa ca o conditie abia incepand cu data de 1.01.1990.

3. să fi fost nominalizat de către conducerea unităţilor împreună cu sindicatele libere din unităţi , ţinîndu-se seama de condiţiile deosebite de muncă concrete în care îşi desfăşoară activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, condiţii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizică sau nervoasă, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara. lucrez intr-o multinationala, in 3 schimburi. din ... Calitescu Calitescu Buna seara. Lucrez intr-o multinationala, in 3 schimburi. Din informatiile mele, fabrica nu a platit taxele aferente acordarii Grupei de munca. La ... (vezi toată discuția)
Am dreptul la grupa aii de munca bokor alexandru bokor alexandru in perioada dec.1981 mar. 1986 am lucrat la intreprinderea de retele electrrice deva ca muncitor necalificat categoria lucrari grele baza. a-si dori sa ... (vezi toată discuția)
Grupa i sau ii de munca? george muresan george muresan am lucrat din 1973 si pina in 2006 la centrul de microradiofotografie medicala(MRF)Caravana MRF apoi ca centru fix o perioada munca desfasurata in mediu cu ... (vezi toată discuția)