avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... recoltare probe biologice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

recoltare probe biologice

Buna seara! As dori sa va cer o opinie in legatura cu subiectul expus. In cazul unui accident rutier, unde se consemneaza refuzul din partea conducatorului auto, de a i se efectua recoltarea de probe biologice? Exista vreo norma, in care sa fie stipulata clar procedura de recoltare a probelor si modalitatea de consemnare a refuzului conducatorului auto?

Am gasit OUG 195/2002 doar ca recoltarea se face in prezenta organului de politie. Exista posibilitatea ca in cazul in care conducatorul auto refuza sa i se recolteze probele respective, sa fie consemnat acest lucru in registrul medical sub semnatura medicului si a organului de politie si de asemenea sa se consemneze si in procesul verbal din kit-ul de recoltare tot cu semnaturile aferente?

Astept opinii despre o astfel de procedura.
Multumesc anticipat!

O seara placuta!
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
joe17, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaelababoiu2004 , utilizator 08:12, 29 Ianuarie 2010
Aceasta procedura este prevazuta in Codul de procedura penala. Pentru ca o asemenea fapta intra in sfera legii penale.
Intr-adevar , codul de pr. penala reglementeaza situatia refuzului si faptul ca el trebuie consemnat spre exemplu intr-un proces-verbal, urmand ca acesta sa fie folosit ca proba scrisa mai departe. Dar eu solicitam o opinie particularizata pentru cazul refuzului de recoltare de probe, mai ales cum este procedura, in acest caz. Si ofeream si exemplul kit-ului de recoltare, care este sigilat. In cazul in care conducatorul auto refuza recoltarea , se mai deschide acel kit pt a ajunge la formularul procesului verbal si pt a se completa acesta cu mentiunea refuzului? sau se completeaza doar in registrul medical al unitatii? Si de asemenea, este abilitat organul de politie sa semneze in registrul medical, ca o garantie ca intr-adevar s-a produs acel refuz?

Multumesc pt info si astept in continuare opinii.
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
joe17, utilizator
Procedura de recoltare a probelor este reglementata prin Ordinul nr. 376 din 10/04/2006 publicat in Monitorul Oficial nr. 364 din 26/04/2006.
Ordinul sus-mentionat apartine ministrului Sanatatii si aproba Normele metodologice privind prelevarea probelor biologice in vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie.
Principalele elemente ale acestui Ordin au in vedere: prelevarea se face in cadrul oricarei unitati sanitare cu atributii in acordarea asistentei medicale de urgenta sau acolo unde exista posibilitatea, in institutiile de medicina legala; prima prelevare se efectueaza, de preferinta, intr-un interval de timp de pana la 30 de minute de la producerea evenimentului; pentru determinarea produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se recolteaza o singura proba de sange si, in mod obligatoriu 50 - 100 ml urina; sigilarea flacoanelor se face in fata persoanei examinate, imediat dupa prelevare numai cu ceara rigida, ceara rosie, aplicandu-se sigiliul medicului legist, al unitatii sanitare sau al politistului rutier; probele recoltate si sigilate impreuna cu exemplarul original al procesului verbal de prelevare si al buletinului de examinarea clinica, vor fi puse, dupa incheierea procedurii de recoltare si examinare, la dispozitia politistului care le va transporta si le va depune in cel mai scurt timp la institutiile medico legale teritoriale; determinarea alcoolemiei se face numai in laboratoarele de toxicologie medico-legala de pe langa institutiile de medicina legala; alcoolemia determinata in alte laboratoare clinice nu are valoare probatorie in justitie; in situatia producerii accidentelor rutier, dupa caz, se recolteaza si de la victima cel putin o proba de sange, chiar si in absenta politistului, caruia i se va aduce la cunostinta acest fapt.
Litera (c) a aceluiasi articol 114 din ordonanta 195/2002, modificata si completata prin Legea 49 din 2006, mai precizeaza o situatie in care poate interveni anularea permisului de conducere anume cand acesta a fost obtinut in perioada in care titularul se afla in urmarire penala pentru comiterea uneia dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin (6).
Potrivit acestui alineat (6), exista o grupare de infractiuni savarsite cu violenta care, odata comise si autorul condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, au drept urmare decaderea autorului din situatia de a putea obtine permis de conducere.
Exista si o exceptie de exonerare de la aceasta situatie, anume atunci cand a intervenit una din cauzele mentionate de art. 116 alin 1.
Litera (d) are in vedere anularea permisului in situatia in care titularului i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art. 64 lit (c) din Codul penal.
va multumesc mult pt ajutor! Totusi in cazul refuzului, consemnarea acestui fapt se trece si in procesul verbal al prelevarii, despre care face vorbire actul normativ amintit..OMS 364/2006? Sau in caz contrar, unde se trec aceste mentiuni? Cu alte cuvinte, care va fi proba scrisa care atesta ca respectivul conducator auto a refuzat recoltarea probelor?

o seara buna!
Ultima modificare: Joi, 28 Ianuarie 2010
joe17, utilizator
Din cele cunoscute de mine se intocmeste de catre politist un proces-verba,in care se ia act de refuzul de recoltare a probelor,care este atasat la dosarul de urmarire penala,Acesta va fi semnat de politist,de cel implicat,daca este in stare si de un martor sau martori

Alte discuții în legătură

Pastrarea probelor la iml timp de 15 zile somon somon Care este motivul pentru care probele de sange trebuie pastrate de IML timp de 15 zile? (vezi toată discuția)
Alcoolemie 0,80 alcotest mugurel68 mugurel68 Alcotest alcoolemie 0,8,.Prima proba de sange 2 la mie.A doua proba nu a fost recoltata.Doresc sa aflu prin intermediul dvs. si al cunostintelor juridice daca ... (vezi toată discuția)
Dosar penal art 87 alin 1 Teodor Popa Teodor Popa Buna ziua am primit o pedeapsa de 11 luni cu suspendare sub supraveghere!Am facut recurs ! Nu am acceptat proba cu alcooltestul si mi s-au recoltat 2 probe de ... (vezi toată discuția)