avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... pastrarea probelor la IML timp de 15 zile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

pastrarea probelor la IML timp de 15 zile

Care este motivul pentru care probele de sange trebuie pastrate de IML timp de 15 zile?
Cel mai recent răspuns: sticeaadrian83@gmail.com , utilizator 13:36, 23 Aprilie 2021
doar probele neprelucrate se pastreaza 15 zile. deoarece analizele nu mai pot fi facute dupa trecerea a 15 zile, se degradeaza probele biologice.
Dvs poate va referiti la termenul de 15 zile in care se poate pastra flaconul cu urme de sânge neprelucrat dupa trecerea caruia flaconul trebuie distrus.
Multumesc, insa intrebarea era :
De ce se pastreaza urmele de sange? Nu cumva pt. ca in cazul in care se contesta procedura de prelevare sa se poata reface analiza alcoolemiei?
Eu am depus contestatie scrisa (inregistrata) la IML (probele fiind recoltate la Spital de Urgenta)dupa doua zile de la recoltare. Am contestat dezinfectarea cu alcool, faptul ca am preparat muraturi in otet (inhalare vapori) anterior prelevarii,am gustat zeama,probele(ambele) nu au fost sigilate in prezenta mea.Raspunsul IML (scris, dar comunicat dupa 16 zile)a fost ca prelevarea nu este in competenta IML si sa ma adresez Politiei.
Dupa prima prelevare, am contestat politistului chiar in curtea Spitalului faptul ca proba mea a ramas in nesiguranta atunci cand am vazut ca a iest fara proba mea (nu stiam care sunt procedurile si credeam ca proba este preluata de politist)
Intrebarea este de fapt urmatoarea:
IML nu era obligat sa refaca analizele ca urmare a contestatiei depuse?
Nu ati inteles dvs bine,urmele de sange nelucrate se pastreaza,daca au fost lucrate ce sa mai pastreze?Prelevarea probelor de sange trebuie facuta conform reglementarilor in vigoare cu truse standard de prelevare si probele sigilate cu sigilii oficiale speciale trebuiesc transportate de politist la IML,intr-adevar conform metodologiei probele ar fi trebuit
sa fie sigilate in prezenta dvs.In cadrul procesului penal dvs puteti contesta caracterul ilegal al mijlocului de proba prin nerespectarea metodologiei de prelevare a probelor biologice.
Ce raspuns va asteptati de la IML,refacerea nu s-ar fi facut pe aceleasi probe pe care dvs le contestati,care ar fi fost rostul?Doar nu se intoarce IML in timp in seara cu pricina si va mai preleva alte probe pe care sa le analizeze.
Dvs aveati posibilitatea ca in momentul prelevarii sa solicitati contraprobe de sange daca vroiati analize de la doua laboratoare de toxicologie medico-legală diferite
Scuze,dar :
Art. 23

Flaconul cu urme de sânge neprelucrat se păstrează timp de 15 zile, după care este distrus.

Deci rezulta ca sangele a fost prelucrat si s-au obtinut niste valori ale alcoolemiei.Urmele sunt resturile de proba ramase in flacoane si care contin si alcool.
Si atunci de ce se mai pastreaza acele urme pana la 15 zile? Nu rezulta ca pt. ca in cazul unei contestatii sa se poata reface analiza, sa se elimine din concentratia stabilita alti compusi (tipuri )de alcooli sau mai stiu ce elemente contine contestatia ?
Nu ar avea logica sa se mai pastreze dupa efectuarea analizelor daca nu ar avea o motivare
Contraprobele trebuie asigurate prin grija politistului sau a medicului daca sunt contestate imediat dupa prelevare ,pt. ca betivanul nu are de unde sa cunoasca acest aspect al posibilitatii prelevarii de contraprobe (doar daca este la a-n-a infractiune de acet gen)
Dar despre completarea integrala a buletinului de examinare clinica iar in realitate nu s-a efectuat NICIO examinare!
Dar despre faptul ca toate buletinele de prelevare (in toate spetele) au inscrise orele prelevarii EXACT cu diferenta de o ora intre prelevari. Cam toate inscrisurile sunt falsuri in documente , dar care vor constitui probe.

Alte discuții în legătură

Pot face recurs la probele boiologice de sange? edejans edejans Va rog sa-mi spuneti cand pot face recurs si daca da, cum. in aerul expirat era 0,46%. Prima proba 0,82 iar a doua la un interval de o ora 0,9%;cum e posibil ... (vezi toată discuția)
Probe biologice...stabilirea alcoolemiei yomaryo yomaryo buna ziua va rog cineva priceput ..sa ma sfatuiasca si pe mine ce pot face in cazu meu.. pe data de 25.12.2011 am avut un incident minor cu masina ..alcool ... (vezi toată discuția)
Revizuire pentru conducere sub influenta alcoolului avvalentina avvalentina Cine a fost condamnat pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice [b]fara a fi verificata in prealabil procedura prelevarii sangelui [/b][i]pentru ... (vezi toată discuția)