Buna seara! As dori sa va cer o opinie in legatura cu subiectul expus. In cazul unui accident rutier, unde se consemneaza refuzul din partea conducatorului auto, de a i se efectua recoltarea de probe biologice? Exista vreo norma, in care sa fie stipulata clar procedura de recoltare a probelor si modalitatea de consemnare a refuzului conducatorului auto?
Am gasit OUG 195/2002 doar ca recoltarea se face in prezenta organului de politie. Exista posibilitatea ca in cazul in care conducatorul auto refuza sa i se recolteze probele respective, sa fie consemnat acest lucru in registrul medical sub semnatura medicului si a organului de politie si de asemenea sa se consemneze si in procesul verbal din kit-ul de recoltare tot cu semnaturile aferente?
Astept opinii despre o astfel de procedura.
Multumesc anticipat!
In cazul refuzului de prelevare, se menţionează acest fapt în mod expres în cadrul rubricii "observaţii" a buletinului de examinare clinică, precizându-se motivul neprelevării. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe, de regulă nu se efectuează calculul retroactiv al alcoolemiei, consemnându-se în procesul-verbal de prelevare al cărui formular este prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme metodologice.
Atat medicul cat şi poliţistul vor încunoştiinţa persoana despre consecinţele refuzului prelevării celei de-a doua probe prevăzute mai sus. Dacă persoana examinată refuză prelevarea celei de-a doua prize de sânge, se consemnează refuzul de către persoana examinată, pe formularul de prelevare.
Probele prelevate şi sigilate, împreună cu exemplarul original al procesului-verbal de prelevare a probelor biologice şi al buletinului de examinare clinică, prevăzute în formularul de prelevare şi buletin de examinare clinică însoţitor al prelevării probelor biologice în vederea determinării gradului de intoxicaţie etilică , vor fi puse, după încheierea procedurii de prelevare şi examinare, la dispoziţie poliţistului, care le va transporta şi le va depune în cel mai scurt timp la instituţiile medico-legale teritoriale.
Copiile documentelor se păstrează de către organele de poliţie.
Trimiterea flacoanelor cu probe la laborator se face numai în baza unei cereri de analiză, întocmită de autoritatea care solicită prelevarea şi analiza probelor.