avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1783 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum aflu ce moștenesc de la tatal recasatorit si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum aflu ce moștenesc de la tatal recasatorit si decedat, noi neavând certificat de deces

Cum aflu ce moștenesc?
Pe scurt:
Tatăl ION a decedat în 2018, vestea ajungând la noi în 2021. Din familia lui Ion sunt încă trei frați, ceea ce înseamnă că moștenirea din partea bunicilor/părințiilor lor se va împărți în patru părți egale.
-Pe parcursul a 20 de ani, Ion a divorțat de soția cu care a avut doi copii. În timpul acesta, copiii au aflat că au o soră din altă relație. Împreună, suntem acum trei fete cucuiete pe lângă Iași.
In timp ce noi, fetele cucuietele creșteam, tatăl Ion s-a recăsătorit în județul Galați dupa care a decedat în Republica Moldova, deși detaliile nu sunt clare. Despre ultima sa soție știm doar prenumele.
Cu aproximativ 3-4 luni în urma o soră a lui Ion a abordat-o pe mama (prima soție) dorind să obțină semnăturile a două dintre noi precum ca refuzam mostenirea. Noi am informat-o verbal că există încă o a treia soră. Însă, încă nu am semnat nimic, deoarece dorim să fim implicate în orice discuție legată de moștenire.
În această situație, de unde ar trebui să începem? Cine ar trebui să fie primul nostru interlocutor? În ce direcție ar trebui să ne îndreptăm?
Nu dispunem de certificatul de deces al lui Ion, deoarece probabil se află la soția sa din momentul respectiv si nu stim unde o putem gasi.
În prima etapă, ne dorim să aflăm dacă moștenirea cuprinde bunuri materiale sau datorii. Dacă nu avem acces la certificatul de deces sau la alte documente ale lui Ion, ar trebui să ne adresăm notarului sau autorităților locale pentru a obține informații? În primul rând, dorim să ne clarificăm situația, fără a deschide neapărat procesul de succesiune.
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 10:17, 29 August 2023
Bună ziua,
Fiind copilul lui Ion, tatăl dvs., puteți să obțineți un duplicat al certificatului de deces al tatălui dvs.de principiu de la Primăria ultimului domiciliu al tatălui dvs.
Apoi cu acel certificat de deces și certificatul dvs.de naștere puteți solicita informații la Camera notarilor referitor la deschiderea succesiunii de pe urma tatălui dvs.,daca a fost deschisă sau nu. In cazul in care a fost deschisă succesiunea, puteți solicita numele și adresa notarului unde este deschisă succesiunea.
Mergeți apoi la notarul respectiv și faceți dovadă că sunteți și dvs.prezumtiv moștenitor și solicitati-i acestuia informații legate de conținutul moștenirii, adică în legătură cu actele privind bunurile din moștenire depuse de moștenitoarea/moștenitorul care a deschis succesiunea.
In continuare, faceți cum credeți că este mai bine pentru dvs.
Un aspect deloc de neglijat, dacă ați aflat în 2021 despre decesul tatălui dvs., ați făcut declarație de acceptare a succesiunii acestuia?Trebuia făcută declarația in termen de 1 an de la data de când ați aflat că tatăl dvs.a decedat....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura deschidere succesiune anonim anonim Cu stima pentru toata lumea prezenta pe forum Problema mea este , zic eu ,una simpla, pentru care insa nu am raspuns. Situatie: Sot , Sotie, fara copii ... (vezi toată discuția)
Ajutor. dezbatere succesiune dupa 4 ani? mimiella mimiella Mai este posibil? Mama a decedat in Iulie 2013. Suntem doua fete. Singura mostenire este o casa intr-o zona de tara pe o bucata de pamant de 900mp. Casa ... (vezi toată discuția)
Detalii succesiune ContSters181113 ContSters181113 Buna ziua Nu stiu cum sa procedez intr-un asemenea caz. Tatal meu locuia de 13 ani in casa bunicii mele (mama lui, care a murit acum 1 an si 10luni), ... (vezi toată discuția)