Este cât se poate de legal. Din 11 decembrie 2022, Poliția locală le poate cere proprietarilor mașinilor parcate neregulamentar să le comunice datele șoferului și să-i poată sancționa dacă nu o fac, însă temeiul legal este art. 39 din Codul rutier, nu Legea nr. 61/1991, iar amenda mult mai mare.
Aveți detalii în acest articol:
www.avocatnet.ro/articol_613...
De duminică, polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor și vor putea da amenzi în cazul refuzului
În cazul în care împrumută mașina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale, potrivit unei legi ce se va aplica de la sfârșitul acestei săptămâni. Aceeași regulă se va aplica și în cazul mașinilor înmatriculate pe numele firmelor. Totodată, polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu primesc răspuns la astfel de solicitări. Măsura e destinată identificării mai facile și amendării celor ce obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar.
În locul dvs. m-aș duce, e foarte posibil ca PV-urile să fie întocmite de cineva care e la curent cu modificarea legislației și să plătiți o sumă consistentă. Sigur că puteți face contestație, însă nu vă poate garanta nimeni că veți și câștiga.