avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Obligatia angajator!!!! Buna ziua! Ma aflu intr-o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Obligatia angajator!!!! Buna ziua! Ma aflu intr-o situatie usor ...

Obligatia angajator!!!!
Buna ziua!
Ma aflu intr-o situatie usor neobisnuita zic eu. De la fostul loc de munca am plecat fara sa imi dau demisia, motivul fiind reprezentat de neregularitati privind plata salariului, a orelor prestate de munca dar si a retinerilor din salariu pe motive absurde si nedemonstrabile.
Acum dupa peste 2 ani am nevoie de la angajatorul in cauza de adeverinta de venit anexa 2, fisa de personal ( acestea pe 2019,2020,2021) si o decizie de suspendare a contractului de munca.
De la contabilitate de la o zi la alta mi s-a raspuns ca e mai greu sa scoata din arhiva decizia de suspendare cand am specificat motivul pentru care nu am deja una de la incheierea acestuia... doamna explicandu-mi bulversata in prima zi ca nu stie atunci cum mi s-a desfacut de fapt contractul de munca. Ca mai apoi a doua zi la mesajele mele intreband ca am nevoie de acte pana saptamana viitoare... a devenit foarte defensiva spunand ca nu se scot asa usor de pe o zi pe alta... ca vor dura 30 zile... adica mi se pare un lucru destul de bizar...
Nu ar fi trebuit sa primesc prin posta actele dupa ce mi-au desfacut contractul (eu neprezentandu-ma fizic pt suspendarea contractului) daca ar fi fost pe motiv de absenta nemotivata sau altul decat cel in care mi-a redactat si semnat altcineva o demisie in numele meu, situatie frecvent intalnita la noi in tara.
De asemenea ce acte ar trebui sa mai solicit care sa ateste ca nu am primit nici concediul de odihna in cei 3 ani nici bani in locul acestuia. Nici suma de bani oprita initial la angajare neplatindu-mi prima luna pe premiza viitoarei demisionari cu preaviz.
Am ce masuri legale sa iau in toate aceste cazuri? Sau cel putin de constrangere a angajatorului?
Cel mai recent răspuns: coca_lb , utilizator 11:38, 4 Septembrie 2023
Deja visati! Auzi acte prin posta....
Ati auzit de expresia comportamentul creaza comportamente.
Nu v-ati lasat loc de buna ziua si acum vreti sa sa se comporte cu dumneavoastra ca si cum ati fii de la ANAF.
Cum v-ati comportat cu ei asa fac si ei cu dumneavoastra.
Mai aveti si pretentii dupa ce ati plecat si i-ati pus pe cei de la resurse umane la munca cu desfacere contract etc.
Ca sa va dea afara aia au facut eforturi si nu v-au dat cu acordul partilor sigur ca nu ati semnat nimic cum era normal si acum ati fi avut documentul cerut.
Daca aveti bani sa dati in judecata angajatorul faceti-o si nu se stie daca castigati si dupa cati ani .
Aveti solutia sa umblati dv dupa acte la fortele de munca, ITM ceea ce ati fi facut si daca firma se desfiinta.

Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2023
Nivea, utilizator
.Poate ati omis sa cititi si prima parte expusa. Da, comportamentul angajatorului creeaza comportamentul salariatului in cazul acesta. Nu am avut de ce sa imi las loc de buna ziua cu un angajator care nu itmi dadea salariul de cateva luni, se eschiva cand doream sa discut de problemele respective si de sanctionari ilegale din salarii. In special cand eu am prestat 80 ore pe sapt in loc de 40.
Aceste acte sunt obligatorii prin lege sa fie eliberate de angajatori indiferent dd parerile despre salariat sau situatia data.
Mersi de raspuns oricum.
Tot un angajator/angajatoare presupun si dvs

editare citare raspuns
Ultima modificare: Vineri, 1 Septembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu sunt nici un angajator ,dar puteati sa scrieti o demisie si inainte timp de 8 luni sa il reclamati la ITM.
Acum trebuie sa alergati pe la ITM .
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Septembrie 2023
Nivea, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, în termen de 15 zile lucrătoare de la data solicitării.
Pai.tocmai i s-a spus ca poate i le da in 30 zile.
NU are decat sa mearga dupa ele la ITM cum i s-a spus.

Alte discuții în legătură

Somaj Floca Teodora Floca Teodora Am fost angajata timp de 12 luni la o societate dupa care am convenit impreuna cu angajatorul ca imi va desface contractul de munca acordandu mi somajul. ... (vezi toată discuția)
Concediat pentru "indisciplina" iulian_stefan01 iulian_stefan01 Va salut... Am si eu o problema.... Lucrez ca ag. securitate si zilele trecute am fost chemat la sediu firmei pentru a-mi da demisia la cererea sefului.....am ... (vezi toată discuția)
Decizia de lichidare bolboaka bolboaka Buna, mi-am schimbat locul de munca cu lichidarea la zi dar nu vor sa imi dea decizia de lichidare si celelalte acte pe care trebuie sa mi le dea. Pe ... (vezi toată discuția)