Buna ziua! Intreb pentru o persoana de sex masculin. Recent a primit o condamnare pentru abandon de familie. A primit suspendare pt neplata pensiei.
Daca nu va plati pensia alimentara iar (desi nu are loc de munca) mai poate capata un dosar penal peste 3 luni si poate fi condamnat iar pentru acceasi infractiune daca deja a fost conamnat pentru aceeasi fapta daca fosta sotie ii face plangere? Unii zic ca da... altii spun ca nu. Precizez ca in sentinta nu este precizat daca trebuie sa plateaasca in continuare.
Da, poate fi condamnat și a 2-a oară, și a 9-a oară....., și cu executare, pentru că e aceeași faptă în formă continuată și repetată.
Este sinonim cum v-aș agtresa eu pe dumneavoastră a 2-a oară, dupa ce v-am mai agresat odată și am fost condamnat cu suspendare.
Dacă vă agresez de 10 ori, e aceeași faptă, dar nu pot cere judecătorului să nu mă mai judece pentru că am fost judecat odată pentru agresiune, și deci e aceeași faptă.
Și chiar dacă am săvârșit aceeași faptă, am repetat fapta, deci e altă infracțiune pentru alt termen, pentru neplata altor 3 luni, pentru că obligația plății pensiei este în termen până face copilul 18/26 ani.
Acum sper că v-ați lămurit. E aceași faptă, DAR în formă repetată din 3 în 3 luni, pentru că mama copilului îi poate face plângere penală continu la fiecare 3 luni.
Pentru abandan de familie puteți fi condamnat și de 10 ori, pentru faptă repetată din 3 în 3 luni.
Dacă nu poate munci din motive medicale, atunci nu va fi condamnat.
Dar dacă lucrează la negru, și din acest motiv nu figurează cu venituri, în acest caz sigur va fi judecat si pedepsit după cum va considera instanța de judecată.
perfect adevarat si va multumesc pt. raspuns. ceea ce nu se intelege este daca este necesar sa plateasca si in timpul condamnarii cu suspendare... deoarece are munca in folosul comunitatii si program de reintegrare sociala prin biroul de probatiune timp de doi ani.
zic in sensul ca daca era la puscarie si nu platea nici de acolo fosta lui putea sa-i faca plangere din 3 in 3 luni se intelege desi omul era arestat. in situatia in care el are acum cazier (este mult mai greu gasirea unui loc de munca) si este si obligat la munca in folosul comunitatii si supraveghere doi ani ... este nevoit sa plateasca pana nu ii expira condamnarea aceasta? va multumesc! cu respect!
c123456
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Trebuie sa plateasca, altfel la urmatoarea plangere risca sa primeasca maxim cu executare.
Acea sentinta civila prin care s-a stabilit pensia de intretinere poate fi modificata doar printr-o cerere de chemare in judecata in temeiul codului civil.
Dreptul civil si dreptul penal sunt chestiuni separate.
In dreptul civil, parintii au obligatia sa asigure copilului cele necesare traiului.
In dreptul penal, neplata pensiei de intretinere (stabilita prin hotarare judecatoreasca) cu rea credinta timp de 3 luni consecutive se pedepseste chiar si cu inchisoare. Sentinta data in dreptul penal nu il scuteste de obligatia din dreptul civil de a asigura copilului cele necesare traiului.
pai poate sa-l dea in judecata si pe durata acestei condamnari sau abia dupa ce termina de executat condamnarea actuala? e ca si cum ar fi cineva la puscarie si primeste si acolo la fiecare 3 luni plangere... adica sa stea in puscarie mult si bine... nelimitat pana la 18 ani...
acest lucru ma intereseaza. daca este fortat sa plateasca in acest moment sau dupa ce expira condamnarea actuala cu suspendare. va multumesc!
Pensie alimentara
emy870
buna ziua o prietena dea mia e divorzata are 3 copii care sant la fostul sot le platea pensie si de doi anni a ramas fara servici si nu a mai platit de duoua ... (vezi toată discuția)