avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... lucrez la CFR și am funcția de șef stație CFR. ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

lucrez la CFR și am funcția de șef stație CFR. Prin decizia ...

lucrez la CFR și am funcția de șef stație CFR. Prin decizia dată de către angajator, nominală, efectuez instruirea periodică SSM/SU, în calitate de conducătorul locului de muncă. Deoarece, din lipsă de personal( impiegati de mișcare și/sau acari) efectuez ture de servicu în aceste funcții. Pot să fac instruirea periodică în timpul cât efectuez serviciul ca impiegat de mișcare sau acar?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:31, 6 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti efectua instruirea numai pentru lucratorii de la locul de munca pentru care ati fost desemnat prin decizia angajatorului, drept conducator de loc de munca.
Cand efectuati tura ca acar sau impiegat de miscari, nu sunteti conducator de loc de munca.
Daca analizam fisele de post, acarul si impiegatul de miscare trebuie sa fie prezenti permanent la postul de lucru, pe toata durata schimbului.
In alta ordine de idei - in fisa dvs. de post figureaza si activitatile specifice pentru acar si impiegat de miscare ? Cum sunt repartizate ca timp, functia de sef de statie CFR, acar, impiegat ? Faceti ture separat, pentru fiecare activitate, va incadrati in numar total de ore lucrate, cum se face pontajul ?
Când efecuez tura de impiegat de miscare de 12 ore, eu fiind la pupitrul de comandă, am în subordine 2 acari pe tura de serviciu. Nu se poate considera că eu fac funcția de șef schimb tură? Într-o tură de serviciu, la noi la CFR, sunt pauze de circulație de 1 pâna la 4 ore în care personalul de serviciu poate executa alte activități(curățenie, cosit iarba dintre linii, curățat zăpada, etc), care sunt trecute în RI și Fișa postului.
La functia de sef de statie CFR programul este de 8 ore zilnic fără sâmbăta, duminica și sărbătorile legale. La functia de impiegat de miscare și/sau acar programul este de 12/24/48. La efectuarea de ture ca impiegat de miscare și/sau acar sunt pontat 12 ore. Deoarece făcând aceste ture, cu încadrare în norma de lucru, am mai multe zile libere( ore) pe lună și nu pot să-mi programez efectuarea instructajului periodic, să nu depășească datele legale de efectuare a acestora. La decizia de conducător loc de muncă( care este nominală) pe lângă funcția de șef stație nu se poate trece și funcția de impiegat de miscare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este problema angajatorului cum intocmeste fisa de post si a angaujatului daca o accepta. Pe aceeasi fisa de post nu pot figura 2 functii.
Cereti program de lucru astfel incat sa va puteti indeplini atributiile de conducator de loc de munca sau renuntati la a face si ture de impiegat de miscare sau acar.
De curiozitate: banuiesc ca faceti ture ca impiegat sau acar in afara programului d sef de statie. Cum ramane cu liberele si cu orele maxim lucrate lunar, mentionate de codul muncii ?
Am specificat in mesajele anterioare ca din lipsa de personal efectuez aceste ture( si prin faptul ca remuneratia primita in functia de sef statie este platita fara sporurile de care beneficiaza celelalte functii)) si din fisa postului citez:" efectueaza ture de impiegat miscare, pentru realizarea regimului de munca si acordarea CO tuturor salariatilor din unitate/subunitate". Programul de sef statie (conducatorul locului de munca) este diminuat la nr de ore din momentul cand fac ture de IDM si/sau acar..Norma de munca si repausul saptamanal(respectat conf. LG. 53) este respectat. Din aceast cauza(avand mai multe zile libere) nu pot respecta periodicitatea efectuarii instructajului periodic.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Instruirea periodica trebuie facuta la timp, numai atunci cand prestati activitate de sef de statie CFR. Angajatorul si dvs. trebuia sa aveti in vedere acest aspect legal.
Daca doriti sa comentati, dati clik pe butonul "raspunde" pentru a nu mai aparea integral, un text deja scris.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructaj periodic efectuat in zile libere? Tudor Maria Tudor Maria Doresc sa mi se explice daca este legal ca instructajul sa fie facut in afara programului de munca . Mentionez ca lucrez in ture a cate 12 ore, mai exact doua ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat/conducatorul locului de munca Ambra Denisa Ambra Denisa In situatia cand sunt indeplinite prevederile art. 20 din HG 1425 cu privire la desemnarea lucratorului cu activitati de prevenire si protectie, este corect ... (vezi toată discuția)
Electrician - sarcini de serviciu sau nu? johny2k johny2k Buna ziua. Incerc sa ma lamuresc cu in legatur cu o problema legata de sarcini de serviciu si as fi indatorat celui care m-ar putea ajuta, eventual cu ... (vezi toată discuția)