avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Supravegherea minorilor în învățământul primar
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Supravegherea minorilor în învățământul primar

Bună seara!

Vă supun atenției următoarea situație.
În învățământul primar, art. 162, alin. (7) din Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (OME 4183/04.07.2022) prevede următoarele: „Părintele, sau reprezentatul legal al antrepreșcolarului/preșcolarului sau al elevului din învățământul primar are obligația să îl însoțească până la intrarea în unitatea de învățământ, iar la terminarea activităților educative/orelor de curs să îl preia. În cazul în care părintele sau reprezentantul legal nu poate să desfășoare o astfel de activitate, împuternicește o altă persoană.”

Părinții sunt așadar obligați să însoțească copiii la și de la școală.
Am în clasă un părinte care nu dorește să facă acest lucru, consideră copilul responsabil și capabil să meargă singur acasă la ora prânzului. Insistă că va da la școală o declarație că își asumă această decizie și că eu, ca profesor, sunt obligat să îi respect voința.

Întrebările mele:
Are această declarație scrisă de mână valoare juridică dacă, doamne ferește, se întâmplă ceva cu copilul în drum spre casă?
Există o altă variantă de act prin care eu să fiu acoperit în cazul în care îi respect decizia și are loc un incident?
Dacă nu, ce recomandați?

Nu doresc să stau zi de zi în tensiune că se întâmplă ceva cu un copil lăsat singur (nici acasă nu îl va aștepta nimeni).
Ultima modificare: Duminică, 3 Septembrie 2023
sab-ina, utilizator
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:15, 5 Septembrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa iesirea din scoala dvs ca profesor nu mai aveti nciun fel de raspundere, strict legal vorbind.
Mulțumesc!

O completare: cu cine pleacă copilul din curtea scolii este răspunderea mea, în acest sens parintii completând o declarație prin care îmi comunica numele persoanei care va prelua minorul. Iar ei doresc să îi dau voie singur.

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Dupa iesirea din scoala dvs ca profesor nu mai aveti nciun fel de raspundere, strict legal vorbind.

Nu ati scris ce varsta are respectivul copil. Depinde cat de departe stau de scoala. Ai mei au inceput sa mearga singuri din clasa a II-a sau clasa a III-a, pe un traseu de circa 150m. Dar aveau colegi care plecau singuri din clasa I. Este imposibil pentru un parinte care lucreaza sa vina zi-de-zi dupa copil. Nu cred ca aveti niciun temei legal sa retineti la scoala copilul daca aveti instructiuni scrise din partea parintelui. Pe de alta parte, cred ca declaratia este data pentru copiii cu parinti despartiti, pentru ca au fost cazuri de "rapiri" de catre celalalt parinte, sau pentru cei care sunt luati de persoane din afara familiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoala cere declaratie notariala pentru art 157 Îndatoririle ... Ovi789 Ovi789 Scoala cere declaratie notariala pentru Art 175 Îndatoririle părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali. Din cate citim se cere doar o declaratie ... (vezi toată discuția)
Presedinte comitet de părinți la gradinita drunk90 drunk90 Bună ziua. Recent am aflat ca la gradinita copilului președintele comitetetului de părinți, de care nu știam ca exista, este mama unui coleg de grupa al ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. conform ordinului de ministru al invatamantului nr.5487/2020,la ... R.G. R.G. Buna dimineata. Conform ordinului de ministru al invatamantului nr.5487/2020,la cap.III, pct 8 se specifica :Masuri pentru elevii si personalul din ... (vezi toată discuția)