In intampinarea facuta la cererea de chemare in judecata angajatorul a formulat o cerere reconvenienta prin care ma obliga la plata unor daune datorita efectuarii necorespunzatoare a atributiilor de munca. In fapt cererea se bazeaza pe declaratia falsa a angajatorului si pe o decizie falsa (in sensul antedatarii ei).
Initial am fost incadrata la societate pentru probleme de protectia muncii avand studiile necesare ocuparii functiei dar in acelasi timp fiind si ecolog. Societatea avea numit prin decizie un responsabil cu protectia mediului care indeplinea si alta functie de baza si care nu avea studiile necesare ocuparii functiei. Cam la 6 luni de la angajare societatea a fost sanctionata de garda de mediu pentru nerespectarea conditiilor de monitorizare, cerinta prevazuta in autorizatia de mediu. Ca sa-si formuleze cererea de anulare in instanta a contraventiei a dat o decizie antedatata (cu data angajarii mele) pe care eu am semnat de primire (nu si ca sunt de acord cu ea) iar la data primirii nu am trecut nimic. Dupa data respectivei amenzi am preluat in fapt protectia mediului si nu am mai avut atributii de protectia muncii.Acum angajatorul se vede indreptatit sa imi multumeasca pentru fapta mea si ca razbunare ca l-am actionat in instanta pentru recuperarea drepturilor salariale a formulat aceasta cerere reconvenienta bazata pe dovezi false (dovezi pe care le-a mai folosit in instanta si la plangerea impotriva sanctiunii aplicate de garda de mediu - unde eu nu am dat nicio declaratie si nu am semnat nimic).
In acest sens el depune decizia antedatata semnata de mine in copie, iar pe aceasta se vede clar cu a trecut cu pixul negru data primirii - deci e clar ca a perimat documentul original; fisa postului semnata de mine care in dreptul datei comunicarii nu are nimic notat.
Eu detin decizia originala prin care eram numita responsabil cu protectia muncii si care este datata cu 2 zile mai tarziu decat cea falsa. De asemenea in procesul verbal de control pe care intentionez sa-l solicit se vede clar numele responsabilului cu protectia mediului, care nu sunt eu si semnatura acestuia. in acest sens il pot cita pe responsabil ca martor.
Avand in vedere cele prezentate cum procedez ca instanta sa inscrie in fals declaratia si dovezile angajatorului si cum se incadreaza fapta acestuia?
Formulati plangere penala impotriva angajatorului dvs.pentru urmatoarele infractiuni:
1.Fals material in inscrisuri oficiale ,prev.de art.288 al.1 c.pen,referitor la antedatarea diciziei(sanctionabila cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani).
2.Fals in declaratii,prev.de art.292 c.pen daca exista declaratii scrise sau verbale consemnate ca atare in acte oficiale de constatare sau pentru alte declaratii ale acestuia in sensul arata de dvs.la Garda de Mediu sau la alte organe.(sanctionabila cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda)
3.Uz de fals,astfel cum este prevazuta de art.291 c.pen,pentru folosirea acestor declaratii si a altor documente falsificate sau alterate(sanctionabila cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani)
Aceste infractiuni trebuiesc dovedite de dvs.la urmarirea penala cat si in cazul unui proces ,cu probatorii cu:acte,martorio si expertiza grafologica.
Sunte de acord cu distinsa d-na avocat ca pe parcursul solutionarii cauzei penale,procesul civil se va suspenda conform art.244 c.pr.civ.
Va multumesc mult pentru raspunsuri. Si pentru a continua procesul incivil pot totusi sa cer presedintei sa inscrie in fals documentele care demonstrez ca sunt false? In acest caz ele sunt anulate in fata instantei? Sau ce se intampla? Pot cere in instanta pe cale legala sa-si retraga pretentiile din cererea reconventionala pentru a nu face plangere penala? Specific ca vreau sa fac asta pe cale legala, prin intermediul instantei si nu intr-o corespondenta cu ei.
Va rog sa-mi spuneti si mie unde se depune plangerea penala, care este institutia careia i se adreseaza si impotriva cui se face, a societaii sau a reprezentantului sau legal?
Plangerea penala o puteti depune la prchet sau la politie. In cazul dvs....daca stiti cine a falsificat inscrisul faceti plangere impotriva acestei persoane, daca nu stiti, faceti plangere penala imptriva reprezentantilor legali ai societatii.
Sanctiune
alonso_first_one
Daca un angajator a semnat in locul unui angajat pe contractul de munca sau pe actul aditional contractului de munca,ce sanctiune i se poate da si cum as putea ... (vezi toată discuția)