Buna ziua!
Am fost angajata la o firma a carui asociat unic in decembrie 2008 a dat o decizie prin care micsora cu 25% salariile timp de 3 luni in conditiile unui program normal de lucru, urmand ca in urmatoarele 3 luni sa primim 125% pana la recuperarea banilor. La sfarsitul perioadei respective a dat o alta decizie prin care spunea ca perioada de diminuare continua iar din motive economice nu vom mai primi diferenta de 25%, decizie pe care a antedatat-o in ianuarie 2009 si in care spunea ca incepand cu 1 mai vom fi rechemati la negociere (asta este si dovada ca a fost antedatata, nu dadeai o decizie in ianuarie ca reduci salariile si le renegociezi tocmai in mai. In mai nu am fost chemati la negociere, iar in iunie s-a modificat Contractul colectiv de munca pe unitate spunand ca angajatul poate primi pana la 80% din salariu de incadrare in functie de realizarile firmei. Din punct de vedere legal CIM nu poate fi modificat fara acordul angajatului, deci acea prevedere se loveste de nulitate. Intr-un final am demisionat si am solicitat lichidarea la zi. Binenteles ca nu mi s-au dat banii retinuti, iar cartea de munca incheiata nu are specificat nimic cu privire la micsorarea de salariu. deci conform cartii de munca eu mi-am primit salariul intreg si contributille aferente au fost virate conform salariului respectic, situatie care in fapt nu este reala si poate fi probata cu statele de plata depuse la ITM din care reiese ca am incasat 75% din salariu si la aceasta valoare au fost retinute contibutiile.
Astept opiniile dv. fata de aceasta situatie.
Daca puteti face dovada celor relatate,mai ales dovada antedatarii respectivei decizii,putem discuta despre infractiunea de inselaciune(art.215 al.1 c.pen.-sanctionabila cu inchisoarea de la 6 luni la 12 ani).Daca antedatarea a fost facuta prin modificarea in vreun fel a scriiturii(a continutului unui act oficial deja existent) sau prin orice astfel de manopera,se poate discuta si despre infractiunile de fals intelectual prev.de art.289 c.pen si uz de fals,prev.de art.291 c.pen
Puteti sa formulati plangere penala in acest sens si sa va constituiti parte civila cu contravaloarea diferentele de salariu neachitate.
De asemenea sumele ar putea fi recuperate pe calea unei actiuni civile.
Fizic nu am cum sa demonstrez. Acea de-a doua decizie a fost formulata la sfarsitul celor trei luni, cand de fapt trebuia sa inceapa acordarea diferentelor oprite, dar i s-a dat numar de inregistrare anterior (la 2 saptamani dupa prima) si vine sa o anuleze pe prima. Ideea este alta - daca in cartea de munca mie nu mi s-a specificat faptul ca in perioada decembrie 2008 - august 2009 am primit alt salariu, de fapt 75% din salariu, ci aceasta a fost inchisa si vizata de ITM si angajator ca si cand eu as fi incasat in toata aceasta perioada salariul 100%, aceasta nu reprezinta fals in inscrisuri sub semnatura privata, mai ales ca statele de plata depuse la ITM arata clar ca nu am incasat salariul 100%?