avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Procedura vanzare/radiere auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Procedura vanzare/radiere auto

Buna seara,

Ne puteti lamuri cu privire la obligatiile vanzatorului in cazul instrainarii unui autovehicul?

Situatia sta in felul urmator:
- am vandut masina catre un parc auto, utilizand suma obtinuta ca avans pentru achizitonarea unei alte masini;
- masina nou achizitionata a fost inregistrata in evidentele fiscale, achitat RCA, scos numere definitive (neinmatriculata anterior in Romania)
- masina veche a fost scoasa la vanzare de parcul auto, iar imediat ce au avut un client, am primit un telefon care sa ne intrebe de polita RCA. Masina fusese scoasa din evidentele fiscale, am primit un document intitulat "Raspuns radiere mijloc de transport" care sa ateste acest lucru. In aceeasi zi am notificat asiguratorul la care incheiasem polita RCA (contract de vanzare-cumparare trimis catre ei si solicitarea de restituire diferenta pana la scadenta politei).

Intrucat a fost perioada in care ne interesa sa putem face RCA pentru masina noua, am sunat asiguratorul celei vechi, care a confirmat ca a luat la cunostinta de cerere, ca se pot suprapune polite pentru doua masini, si ca e o procedura care dureaza pana la 30 de zile (restituirea sumei si actualizarea in AIDA).

Cand am primit telefonul de la reprezentantul parcului, i-am spus ca am notificat asiguratorul si ca practic masina nu mai avea RCA valabil (in baza de date nationala figura inca cu asigurarea noastra). Asta era duminica. Astazi, masina apare ca neasigurata (cautat dupa numar de inmatriculare si serie sasiu). Intrucat masina a fost vanduta inmatriculata (nu stiu daca achizitionata in final de catre cineva din Bucuresti sau din provincie, sau daca are vreo importanta), mai sunt pasi de urmat pentru noi pentru a ne asigura ca toate lucrurile sunt clare?

In cazul in care cumparatorul nu incheie o polita RCA sau nu face inscrierea masinii pe numele lui in timpul legal de 90 de zile, ne putem trezi cu surprize, amenzi, etc?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Septembrie 2023
cristiana_h, utilizator
Cel mai recent răspuns: cristiana_h , utilizator 09:19, 6 Septembrie 2023
vanzarea si radierea sunt doua chestii diferite. ambele sunt descrise foarte bine pe www.drpciv.ro
Am actualizat speta. Am tot citit, dar ne invartim putin in cerc. Inteleg ca cele 3 exemplare ale contractului de vanzare cumparare cu care ne-am prezentat la Directia de taxe si impozite pentru radiere sunt: 1 - pastrat de ei, al doilea - pleaca catre Directia de taxe si impozite a cumparatorului, iar al treilea catre drpciv?

adriandimitriu a scris:

vanzarea si radierea sunt doua chestii diferite. ambele sunt descrise foarte bine pe www.drpciv.ro

intelegeti gresit, si nu stiu de unde: in total sunt 5 exemplare, nu 3:
1 pentru vanzator:
1 pentru DITL al vanzatorului:
1 pentru cumparator;
1 pentru DITL al cumparatorului;
1 pentru DRPCIV
dupa inscrierea la DITL-ul lui, cumparatorul ramane cu 2 ex., din care unul il da la DRPCIV. Insa aici e vorba de transcriere, fara nici o legatura cu radierea.
Ultima modificare: Marți, 5 Septembrie 2023
adriandimitriu, utilizator
Am omis intentionat exemplarele pentru vanzator-cumparator. Ma interesa parcursul celorlalte 3, iar radierea facea referire la radierea din evidentele fiscale. Imi puteti raspunde totusi punctual la intrebare? Ce demersuri (daca ele exista) ar trebui sa mai facem noi?
În principiu sunt posibile astfel de surprize, dar având actele de V-C orice amendă primită după data actului respectiv se poate contesta în instanță și anula PV respectiv, pe baza documentelor ce atestă transcrierea proprietatii. Există și o decizie ICCJ, nr.4 din 2018 în acest sens. Vanzatorul nu mai e responsabil contravențional după data încheierii documentului de V-C.

cristiana_h a scris:

In cazul in care cumparatorul nu incheie o polita RCA sau nu face inscrierea masinii pe numele lui in timpul legal de 90 de zile, ne putem trezi cu surprize, amenzi, etc?

Multumesc!

Ultima modificare: Miercuri, 6 Septembrie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Recuperare rca vgeorge vgeorge Am vândut recent autoturismul și pentru recuperarea diferenței de RCA, asiguratorul mi-a cerut la dosar o copie a CIV cu numele noului proprietar (ceea ce e ... (vezi toată discuția)
Succesiune si asigurare mașina Laura Tampu Laura Tampu Buna ziua. Tatăl meu a decedat si mașina este pe numele lui. Suntem 4 succesorii și am făcut succesiunea. Asigurarea mașinii este expirată. Ca sa renovam ... (vezi toată discuția)
Lnscriere auto xyz098 xyz098 buna ziua as vrea sa stiu si eu cat este valabil certificatul fiscal pentru inscrierea masinii pt ca sotul e plecat si proprietarul abia acum poate sa trimita ... (vezi toată discuția)