avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire 25% casa in urma decesului bunicului meu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire 25% casa in urma decesului bunicului meu

Buna ziua,
Bunicul meu a murit recent si am aflat ca detinea 25% din casa unde locuia cu o doamna de aproape 30 de ani. Doamna doreste sa cedez partea aceasta la succesiune insa mi se pare o idee destul de rea. Vreau sa stiu cum functioneaza aceste fel de succesiune. Pot sa vand acea parte dupa ce o mostenesc? Mentionez ca sunt singurul lui nepot, tatal meu a murit cu un an inainte si el era singur la parinti de asemenea.
Cel mai recent răspuns: Madalina Mihaela I. Moceanu , Avocat 14:53, 6 Septembrie 2023
Buna ziua, puteti sa renuntati la mostenire, puteti sa acceptati si sa o donati celuilalt mostenitor sau puteti sa acceptati si sa o vindeti celuilalt mostenitor.
Va multumesc pentru raspunsul prompt, vreau sa va mai intreb cum ar functiona vanzarea? Daca dupa ce moare persoana respectiva, care detinde 75% din casa si mostenitorii nu doresc sa cumpere partea mea?
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vanzarea in mod evident presupune acordul ambelor parti. Daca nu aveti o intentie a cumparatorilor de cumparare, nu puteti vinde acestora. Puteti vinde actualei mostenitoare, daca doreste sa cumpere.
Sau puteti in cadrul unui partaj, dupa ce acceptati mostenirea, sa ii cedati cota dvs din dr de proprietate, urmand sa fiti despagubit pentru aceasta. Partajul va fi voluntar daca celalalt coproprietar este de acord sau judiciar, daca nu exista acord.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua!

In primul rand, trebuie să acceptați succesiunea bunicului in termen de 1 an de la decesul acestuia.

Apoi, într-adevăr, așa cum considerați și dvs., daca aveți și dvs.un drept, chiar de numai 25% din moștenirea bunicului dvs., ar fi bine să beneficiați de acesta, nu sa renunțați pur și simplu la el, fara a fi despăgubit in vreun fel pentru acesta

Așadar, vă sfătuiesc că, după acceptarea succesiunii sa insistați pe lângă doamna respectiva și notarul care instrumentează moștenirea respectiva, să finalizeze emiterea certificatului de moștenitor de pe urma bunicului dvs. .in cote de 25%-dvs.,iar doamna in cote de 75%.
Apoi, cota dvs.fie o vindeți doamnei sau unei alte persoane( dacă găsiți o astfel de persoană interesată să cumpere doar o cotă), fie vindeți bunul in integralitatea lui împreună cu doamna, daca vă înțelegeți.

Daca nici una din variantele respective nu va reușesc, altceva de făcut nu aveți decât să cereți partajul/ ieșirea din indiviziune fie în instanță( daca nu vă înțelegeți), fie să faceți partajul la notar( daca vă înțelegeți).
După partaj, fiecare veți avea situația clara, probabil dvs.vi se va acorda o sumă de bani( sulta) care trebuie plătită de doamna respectiva pentru cei 25%,partea dvs.din moștenirea bunicului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune fara acordul partilor. se pune problema in modul urmator ... Fanica_1989 Fanica_1989 Succesiune fara acordul partilor. Se pune problema in modul urmator - 12hectare de teren, pe numele bunicului. Bunicul a avut 3 fete, toate decedate in ... (vezi toată discuția)
Succesiune - renuntare la mostenire lglore lglore buna ziua , vreau si eu sa stiu daca se poate vinde o proprietate daca nu s-a deschis succesiunea in schimb s-au facut declaratii de renuntare la mostenire ... (vezi toată discuția)
Mostenire gynutza_sweet gynutza_sweet Buna ziua.am o intrebare si daca ma poate ajuta cineva v-as fi foarte recunoascatoare. Am 21 de ani iar mama mea a murit acum 7 ani,ne-a ramas mostenire de la ... (vezi toată discuția)