avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie sau act vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie sau act vanzare-cumparare

Am un fiu casatorit nelegal si as dori ca tatal meu sa-i treaca pe numele lui casa,acum inainte de "a intra in legalitate ",sa zicem. Cum este mai bine,in asa fel incat sa nu devina bun comun si sa nu poata fi atacat acel act?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 23:00, 12 Martie 2010
Orice bun dobandit inainte de incheierea casatoriei are carecter de bun propriu. Pentru situatia in car doua persoane convietuiesc o perioada impreuna iar una dintre ele dobandeste un bun imobil, necasatoriti fiind, cealalta persoana are cel mult un drept de creanta daca a contributi cu vreo suma la dobandirea acelui bun. Donatia este indicata chiar si in timpul casatoriei pentru ca se considera a fi facuta intuitu personae!
Legile se schimba in Romania ca ciorapi.In majoritatea tarilor Europene poti avea pretenti la bunurile dobandite inainte de casatorie.Pentru moment cel mai sigur este un contract vanzare-cumparare asta ca sa asigure ca nu vor fi pretendenti ulterior fie ca este" viitoarea" sau"altii".Donatie se poate face si in timpul casatoriei se intabuleaza doar pe el.In amandoua cazurile poate avea pretenti doar la investitiile care se vor face in imobil in imobil.
buna ziua!
bunurile dobandite de oricare dintre sot, inainte de incheierea casatoriei se considera a fi bunuri proprii.
ramane sa alegeti dvs tipul de act pe acre doriti sa il incheiati-vanzare-cumparare sau donatie.
ca si taxare mai putin oneros ar fi contarctul de donatie daca se incheie intre rude de pana la gradul al III lea-contractul este scutit de la plata impozitului catre stat.
nu precizati ce mostenitori rezervatari ar avea donatorul!
Imi ver scuze,dar nu am mai putut urmari subiectul!
Tatal meu ,vaduv, ar vrea sa-i faca donatie unui fiu al meu.Eu mai am doar o sora si inca doi baieti.Fiul meu in cauza,locuieste cu el.
mai exista o sora care este mostenitoare rezervatara, daca prin acest act de donatie s-ar incalca rezerva ei, ea va putea cere reductiunea liberalitatiilor.
nu stiu, poate ca este mai indicat sa incheiati un contract de vanz cump.
nu se stie niciodata!

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare cu uzufruct viager viorel.chelaru viorel.chelaru buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu clauza uzufruct viager cu tatal meu pentru apartament. Prin acest act mi-a vandut 5/8 din ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters192876 ContSters192876 Ce fel de act trebuie sa fac pentru a imi ramane casa parintilor mie, fara sa poata a fi impartita cu fratele, sau sotul meu in caz de divort. Multumesc (vezi toată discuția)
Donatie ileana-carmen ileana-carmen Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema: Tatal meu este casatorit a doua oara si nu are copii din aceasta casatorie. Din prima, casatorie, ... (vezi toată discuția)