Sunt pensionar. Ca sa-mi rotunjesc veniturile , m-am angajat cu contract de munca la o firma ca si paznic.Contractul stipula un salariu minim pe economie de 3000 lei brut la 160 ore lucrate.Cu toate ca ,conform raportului pe care il intocmeam la iesirea din tura,orele lucrate insumau 270 de ore,la care ar fi trebuit adaugat sporul de noapte si zilele de Sambata ,sau Duminica ,alternativ, nu primeam pe statul de plata 2222 lei.La intrebarea mea de ce nu primesc toti banii care mi se cuvin mi s-a raspuns fie ca nu sunt bani ,fie ca salarul ar fi depasit venitul agentilor de vanzari.
Cu scuzele de rigoare ,ce se intampla cu orele prestate Sambata si Duminica ? Dar cu orele de noapte caeu am fost prezent de la ora 16 pana in ziua urmatoare la 07 ?
Bună ziua! Faptul ca salariul dumneavoastră ar depăși salariul agenților de vânzări nu este o justificare legală și pertinentă. De asemenea nici lipsa banilor în firmă nu este o scuza pentru a nu va plăti toate orele. Problema dumneavoastră implică multe aspecte juridice și, fără o analiza concretă pe situația dumneavoastră, nimeni nu va poate da o soluție corectă în raport cu problema dumneavoastră . Ceea ce este clar însă e faptul ca ceea ce se întâmplă nu este legal. De asemenea, orice aspect trebuie probat în instanță. Referitor la orele de sâmbătă și duminică,legea are prevederi diferite în funcție de programul normal de lucru. Pentru început, va recomand sa citiți contractul colectiv de muncă, regulamentul intern și codul muncii actualizat. Apoi strângeți probe legat de orele lucrate și consultați un avocat specializat în dreptul muncii.
1. art.125 C.mun. (1) Munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
(2) Salariatul de noapte reprezinta, dupa caz:
a) salariatul care efectueaza munca de noapte cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru;
b) salariatul care efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.
...
Angajatorul nu are obligatia sa plateasca acel spor .. Potrivit Codului Muncii (art.126) , legea lasa la aprecierea partilor contractului individual de munca optiunea între reducerea programului de lucru cu o ora, dar cu mentinerea salariului, şi mentinerea programului normal de lucru dar cu adaugarea unui spor la salariu de 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
2. Pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal , salariatii beneficiaza cumulativ de:
- un repaus saptamanal de 48 de ore consecutive, acordat in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
- un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.