avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ocuparea abuziva a unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ocuparea abuziva a unui imobil

Buna ziua,
In cazul in care proprietarul a murit si nu mai este nimeni care sa se ocupe de imobil am inteles ca imobilul poate fi ocupat abuziv de catre o alta persoana care sa se ocupe de acel imobil (impozit pe cladire si teren etc). As dori sa stiu care sunt consecintele in cazul in care se gaseste un mostenitor. Persoana care a intrat abuziv are vreun drept referitor la recuperarea investitiei? acesta risca vreo sanctiune deoarece a ocupat in mod abuziv respectivul imobil? In cazul in care nu exista mostenitori exista vreo posibilitate ca acesta sa intre vreodata in proprietatea imobilului vreodata? Exista o lege care se raspunda la intrebarile de mai sus?
Imobilul este lasat in paragina de 10 ani
Cel mai recent răspuns: drnbrc , utilizator 12:49, 29 Ianuarie 2010
În cazul în care un bun rămâne fără stăpân, deoarece proprietarul a decedat si nu a lăsat mostentori, statul este cel care devine stăpânul bunului. Dacă apare un mostenitor acesta poate să-și exercite dreptul de moștenire legală, solicitând posesorului, lăsarea în deplină propietate si linistită posesie a imobilului. Persoana care a ocupat abuziv un astfel de imobil, nu poate deveni proprietarul imbilului în lipsa unui just titlu. Mai mult, persoana în cauză poate fi trasă la răspundere pentru ocuparea fără drept a imobilului. Cât priveste aspectul recuperării investiției acest lucru este posibil în functie de caracterul investițiilor.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns

Tipul a fost la primarie si ia spus ca statul nu mai poate intra in posesia imobilelor. A spus ca s-a scos legea insa nu a putut sa-mi spuna care a fost aceea.

"persoana în cauză poate fi trasă la răspundere pentru ocuparea fără drept a imobilului" poate sa faca puscarie pentru intrare prin efractie sau este vorba de alta raspundere?

La primarie i-au spus sa "ocupe abuziv" imobilul in sensul sa faca curatenie si alte servici de intretinere pana se obisnuiesc vecini cu ei iar abia dupa vreo 2-3 ani sa se mute. Prietenul in cauza este totusi nelinistit deoarece nu stie exact care ar putea fi consecintele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura executare silita marianu marianu poate sa ma indrume cineva intr-o problema in care am intrat fara sa stiu ,am cumparat un apartament in brasov cu 2 camere in data de 29 07 2009..inainte de ... (vezi toată discuția)
Drept de creanta prescris? lolo0112 lolo0112 in cadrul unui proces de succesiune, unul dintre succesori cere sa se constate ca are un drept de creanta reprezentand imbunatatirile aduse de catre el masei ... (vezi toată discuția)
Accesiune studladr studladr Buna ziua! Problema mea este urmatoarea: cladirea este ridicata pe terenul altcuiva. Proprietarul terenului nu si-a exercitat dreptul de optiune, deci ... (vezi toată discuția)