Am găsit la pagina 137, în
PENSIILE PE ÎNŢELESUL TUTUROR
Editat de MONITORUL OFICIAL
Următorul paragraf:
„La data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse în
condiţiile legii, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vărstă și se recalculează prin eliminarea diminuării și prin valorificarea perioadelor asimilate și adăugarea eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.”
Întreb eu fiind din Tulcea, cu 30 ani locuiţi și munciţi conform legii, am adeverinţă de la evidenţa
populaţiei, decizie de pensie anticipată parţială din 11.2020, dar am lucrat tot timpul și în prezent, am vechime în muncă 41 de ani și o lună, data nașterii 22.04.1963, dacă pot solicita transformarea pensiei anticipate parţială în pensie de vârstă fără penalizare?
Vă rog dacă cunoașteţi modalitatea cerere la casa de pensii sau direct instanţă. mulţumesc
Nu se poate să treceți de la o pensie anticipată, la altă pensie anticipată, și nici nu v-ați încadra juridic, ci veți trece direct la limită de vârstă. Pensia anticipată nu constituie vechime în munca, și nici stagiu de cotizare asimilat.
N-aveți treabă dumneavoastră cu reducerea anilor pentru pensionare, că n-ați lucrat zeci de ani în condiții de handicap.
Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi. Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare.
Pensionare anticipata
Agafia
Buna seara,
Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca.
As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)