avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Deosebirea dintre certif. de mostenitor si certif. de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Deosebirea dintre certif. de mostenitor si certif. de calitate de mostenitor. Legea 10.

Hello!
Am solicitat de curand instantei sa constate ca sunt unicul mostenitor al mamei mele si sa se anuleze certif. de mostenire obtinut fraudulos de sora mamei mele (matusa mea), in timp ce eu eram plecat din tara.
Aceasta a mers la notar fara stirea mea si a obtinut acest certif. declarand mincinos ca mama mea (sora ei) nu a avut descendenti, iar ea este unica mostenitoare.
In baza acelui certificat, matusei i sa retrocedat un imobil care a apartinut mamei mele, facand cerere pe legea 10/2000.
Mi s-a respins actiunea pentru lipsa de interes intrucat s-a apreciat ca nefacand personal cerere pe lg.10 pentru retrocedarea imobilului, nu mai am nici un interes sa anulez certif. matusei, ne mai putand sa indic si alte lucruri de mostenit.
Mi-am restrans de aceea pretentiile in cursul pledoariei finale pe fond, solicitand constatarea doar a calitatii mele de mostenitor, necunoscand alte bunuri ale mostenirii.
Avocatul matusei s-a opus pretinzand ca cererea mea finala conduce la modificarea actiunii, lucru tardiv in acea faza finala a procesului.
Eu consider ca acest lucru nu a fost corect, sustinand ca nu este o modificare ci o restrangere a pretentiilor, conorm principiului : "cine poatemult, poate si mai putin"
Abia dupa aceasta introducere pot pune intrebarea: ce ar fi mai bine, sa fac recurs, sau sa deschid o alta actiune in care sa cer doar calitatea de mostenitor, fara sa indic nici un bun de mostenit?
Multumesc oricui se va obosi sa-si dea o parere.

ORICE OM TREBUIE SA AIBA O ACTIVITATE, CU CONDITIA CA ACEASTA SA NU DEGENEREZE IN MUNCA!

Cel mai recent răspuns: kyrrdan , utilizator 12:14, 2 Februarie 2010
recurs faceti si introduceti oactiune care sa suspende prima cauza pana la solutionarea actiunii
Da, cred ca este o idee buna.
Dar cum ramane cu intrebarea: cerelatie este intre certif. de mostenitor si calitate de mostenitor. Sunt chestiuni atat de diferite incat sa constituie o modificare a actiunii?
Merci pt. orice idee.
Certificatul de mostenitor este acel act in temeiul caruia se recunoaste calitatea de mostenitor si se transmite succesiunea de la persoana care o lasa catre persoanele indreptatite.
Certificatul de calitate succesorala atesta doar vocatia succesorala, adica posibilitatea sa vin la succesiune. Cel caruia i se recunoaste o asemenea calitate poate accepta sau nu succesiunea. Numai daca o accepta se intocmeste certificat de mostenitor.
De regula, certificatul de calitate succesorala nu este solicitat de catre persoanele ce au vocatie succesorala (adica de catre potentialii mostenitori). Cine are aceasta calitate solicita notarului public direct certificat de mostenitor.
Sunt insa situatii in care nu am timpul necesar dezbaterii succesiunii sau existand mai multi succesori nu se inteleg si nu este posibila deszbaterea succesiunii in fata notarului, caz in care mostenirea se dezbate in fata instantei de judecata.
Pentru o situatie de acest gen instanta sau partea adversa te obliga sa "te legitimezi procesual".
Aceasta legitimare se face prin actele de stare civila dar si prin certificatul de calitate succesorala. Practic prin aceasta dovedesc ca am vocatie succesorala, adica am aptitudinea de a "culege" mostenirea "autorului" meu, dar inca nu detin titlul de mostenitor ca nu am un certificat de mostenitor, ci tind sa dobandesc acest titlu in urma procesului pe care l-am initiat (cu obiect "partaj succesoral").

In ceea ce priveste "reprosul" partii adverse din procesul la care faceti referire, ca in concluziile pe fondul cauzei v-ati modificat actiunea, nu ati restrans obiectul judecatii, eu consider ca instanta nu a dat eficienta acestei aparari pentru urmatoarele motive:
- odata ce formulez o cerere de chemare in judecata, eu, reclamant, aleg calea procesuala pe care o voi urma in acel proces, in temeiul principiului disponibilitatii;
- instanta de judecata are la indemana un principiu (principiul rolului activ) in temeiul caruia incearca sa se lamureasca, sa-si formeze convingerea care va duce la hotararea ce o va pronunta in cauza respectiva;
- in temeiul acestui principiu instanta doar "ghideaza" capetele de cerere si dovezile ce urmeaza a se administra in cauza, nu hotaraste in locul partilor;
- in calitate de reclamant, ati solicitat in concluziile pe fondul cauzei sa se admita doar o parte din capetele de cerere cu care ati investit instanta spre solutionare - aceste concluzii ale dvs. puteau fi apreciate in temeiul dispozitiilor art. 132 Cod proc. civ. ca o restrangere a obiectului dedus judecatii sau ca o renuntare la capatul de cerere sau la dreptul asupra respectivului capat de cerere (in temeiul disp. art. 246sau 247 Cod proc. civ.

Asteptati motivarea hotararii instantei de fond si vedeti daca nu cumva sunt retinute si aceste aspecte de catre instanta. In caz contrar, nepronuntarea instantei asupra tuturor capetelor de cerere cu care a fost investita este motiv pentru calea de atac.

Cu privire la obiectul actiunii, cred ca partial in mod corect s-a respins actiunea in temeiul lipsei de interes.
Legea nr. 10/2001 nu distinge intre persoanele care s-au aflat in tara si cele plecate ori intre persoanele care s-au aflat in imposibilitatea de a formula cerere de restituire a imobilelor "nationalizate". Cu atat mai mult cu cat termenul de depunere a acestor cereri s-a prelungit de trei ori.
Nu trebuia sa se respinga capatul de cerere referitor la constatarea calitatii dvs. de unic mostenitor al mamei.

Cred ca la momentul acesta ar trebui sa formulati calea de atac impotriva hotararii primei instante si sa aveti in vedere cele aratate anterior. Aveti grija sa nu iesiti din termen cu calea de atac!!
Nu insistati pe capatul de cerere referitor la Legea nr. 10/2001 pentru ca nu cred ca aveti prea multe sanse.

In ceea ce priveste prejudiciul suferit de dvs. prin declaratia falsa a matusii dvs. cum ca ar fi singura mostenitoare a mamei dvs., aveti la indemana plangerea penala prin care sa solicitati parchetului sa sanctioneze declaratia falsa. In cauza penala va puteti constitui parte civila in procesul penal, adica sa solicitati daune materiale si morale care sa acopere, asa cum spuneam, prejudiciul suferit.

Din pacate nu cunosc prea multe informatii despre data decesului mamei dvs. si data cand ati aflat despre declaratia matusii pentru a va indica exact infractiunea pe care o puteti face astfel incat sa va aflati in termen legal si sa obtineti castig de cauza.

Este posibila si formularea unei noi cereri de chemare in judecata cu obiect "partaj succesoral" pe care sa o pregatiti in asa fel incat sa nu se poata invoca "autoritatea de lucru judecat". Pe aceasta o puteti avea in vedere abia dupa solutionarea recursului in cauza pe care o aveti acum pe rol.

Succes!
Multumesc Marilenei pt. amplul raspuns dat, dar se pare ca speta mea nu a fost suficient de bine detaliata, asatfel incat nu pot beneficia de sfaturile primite.
Voi incerca sa reiau starea de fapt:
Mama a decedat in '85 cand eu eram "fugit" din tara. Evident nu putem veni la inmormantare...
Am cerut acum instantei sa constate deschisa succesiunea si ca sunt unic mostenitor, deoarece am facut acte de acceptare tacita a mostenirii in '90 imediat ce scimbarile politice mi-au permis revenirea in tara. Atunci am preluat bunuri din mostenire si am achitat datorii ale mamei, fapt dovedit cu 2 martori in proces.
Acum nu mai cunosc alte bunuri pe care sa le introduc la mostenire, intrucat singuruk bun a fost "mostenit" de matusa, in modul frauduos aratat mai sus.
Nu am solicitat imobilul acaparat de matusa, am cerut doar constatarea nulit.abs. a CM. Atat!
Ca aparare, matusa a invocat doua exceptii: lipsa de interes, nemaifiind lucruri de mostenit, si tardivitate, deoarece, zice ea, nu m-am adresat instantei la 1 luna de la incetarea starii care m-a impiedicat sa revin in tara.
Nu stiu de unde a scos termenul de 1 luna ?!
Eu am interpretat art.700 alin.2 CCiv ca obligativitate de rezolvare in fata instantei a mostenirii, aceasta trebuind sa constate daca m-am incadrat in termenul de 6 luni de acceptare incepand de la incetarea starii de impiadicare, dar din pacate instanta nu a mai cercetat acest aspect, respingand pe lipsa interes anulare CM...
Pe matusa nu o pot incrimina acum deoarece fapta s-a prescris de mult, iar ea oricum nu a facut nici o infractiune, ci alte doua persoane au dat declaratii false la Notar, asa ca pe penal nu prea mai merge...





Poti introduce o petitie de ereditate. Matushica s-a erijat in unic mostenitor;) Apoi poti sa vii si sa ceri daune. O sa-si plinga zilele ca te are de nepot:)))) Anulezi si certificatul obtinut de matushica!:))))
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
adi2003, utilizator

Alte discuții în legătură

Evitarea procedurii succesorale notariale mirabela.maria mirabela.maria Buna! Exista vreo modalitate de evitare a procedurii succesorale notariale atunci cand defunctul are un singur mostenitor legal cu vocatie concreta la ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara toti mostenitorii marinica71 marinica71 mama mea a decedat in 1992 iar tatal mamei in 1981.in 2007 cele doua surori ale mamei mele au dezbatut mostenirea fara ca eu si fratele meu(mostenitori dupa ... (vezi toată discuția)
Ce trebuie sa facem? DanyD DanyD Buna ziua, Eu si sora mea, acum 20 de ani in urma am fost abandonati de mama noastra, aceasta plecand in Turcia si intemeindu-si acolo alta familie. Acum ... (vezi toată discuția)