avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se împarte moștenirea la doi frați de la a lor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se împarte moștenirea la doi frați de la a lor părinți, ...

Cum se împarte moștenirea la doi frați de la a lor părinți, daca un frate are doi copii și un frate are un copil. Și amandoi frați renunță la moștenire în favoarea copiilor. Deci sunt trei nepoți cu moștenirea bunicilor. Se împarte egal? Sau fiecare nepot are proportia funcție de părinte? (cei doi copii după un frate au câte 25 la suta și cel singur are 50 la suta) mulțumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:23, 13 Septembrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nepoții nu-i pot moșteni direct pe bunici. Dacă copii renunță la moștenire, e bun renunțat, și va deschide dreptul la moștenire la frații bunicilor daca sunt în viață.

Moștenitorii de drept nu pot renunța în favoarea cuiva anume, nu au acest drept, nici măcar în favoarea propriilor copii sau frați nu pot renunța.
Ultima modificare: Marți, 12 Septembrie 2023
Dapix, utilizator
Bunicii au murit. Copiii lor ies din moștenire. Rămâne moștenirea copiilor.

Dapix a scris:

Nepoții nu-i pot moșteni direct pe bunici. Dacă copii renunță la moștenire, e bun renunțat, și va deschide dreptul la moștenire la frații bunicilor daca sunt în viață.

Moștenitorii de drept nu pot renunța în favoarea cuiva anume, nu au acest drept, nici măcar în favoarea propriilor copii sau frați nu pot renunța.

Ultima modificare: Marți, 12 Septembrie 2023
ciresel, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Dapix, este greșit ce spuneți.

Nepoții îi pot moșteni pe bunici. Direct. În nume propriu.
Nepoții sunt rude de gradul 2 cu bunicii și fac parte din clasa I de moștenitori legali, clasa descendenților defunctului, în vreme ce, frații (bunicilor din speță) fac parte din clasa a II-a. Și nu, nu sărim direct în clasa a II-a, pentru că cei dintâi chemați (fiii defuncților) au avut ideea năstrușnică (să nu-i zic altfel) să renunțe la moștenire. Trecem la nepoții de fiu.

Dacă fiii bunicilor renunță la moștenire, atunci moștenirea bunicilor poate să fie culeasă de nepoții de fiu. Dar în nume propriu
Numai în nume propriu, iar nu prin reprezentarea părintelui lor, pentru că renunțătorul nu poate fi reprezentat

Când vin la moștenire în nume propriu, nepoții împart moștenirea în mod egal/per capita

@ciresel.
Ceea ce știți dvs. (25+25+50) este valabil pentru în cazul în care nepoții de fiu (2 +1) ar veni la moștenirea bunicilor lor prin reprezentarea părintelui predecedat.

Dar aici, părinții lor nu sunt morți, ci foarte vii. Doar că, unul din ei nu pare a fi și suficient de ...treaz (informat).

Renunțarea la care s-au gândit cei 2 fii ai bunicilor este:
- o idee proastă pentru fiul (fratele) care are 1 copil (renunțarea lui nu-i profită doar copilului lui, ci și copiilor fratelui lui)
- o idee bună pentru fiul care are doi copii. (căci finalul nu va fi 1/2 +1/4+1/4, ci 1/3+1/3+1/3.)
- iar dacă asta este voință lor (dar bine gândită!) atunci facă-se voia lor.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Septembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune parinti decedati steef steef cum se face succesiunea in situatia in care ambii parinti sint decedati? au doi copii,unul in viata celalalt decedat (are 3 copii in viata) ce cota parte ... (vezi toată discuția)
Succesiuni law_and_order law_and_order Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 si invat pentru o restanta la drept civil - succesiuni. din pacate nu am putut sa ajung la cursuri si la seminarii, ... (vezi toată discuția)
Mostenire in care pasivul depaseste activul michaela13 michaela13 Speta e asa: bunica decedeaza, trebuie facuta succesiunea, dar activul depaseste pasivul, iar sotul bunicii refuza consultarea documentelor de creditare la 5 ... (vezi toată discuția)