avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cont bancar blocat Buna ziua! Va rog, puteti sa-mi ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cont bancar blocat Buna ziua! Va rog, puteti sa-mi dati mai multe ...

cont bancar blocat

Buna ziua! Va rog, puteti sa-mi dati mai multe detalii si eventuale mijloace de control ale modului cum se fac incasarile si platile in contul curent al asociatiei? cum se deschide, pe ce nume, ce acte sunt necesare si la cat timp avem posibilitatea noi proprietarii sa solicitam informatii asupra acestor date? In hotararea de Adunare Generala de anul acesta a fost adoptata o ciudatenie legata de contul asociatiei, in sensul ca incasarile sa se faca doar la casierie si nu in cont intrucat acesta este blocat ca urmare a existentei unor hotarari mai vechi ale furnizorilor asociatiei si orice incasare in cont este directionata catre executori. Partea si mai ciudata este ca, procedand in acest mod, cei care opteaza pentru plata prin cont s-au trezit cu datorii neachitate catre asociatie pentru ca administratorul nu mai verifica la timp extrasul bancar.
Stiu baza legala, respectiv art.20 din Lg.196/2018 si ca e musai sa ne adresam instanei pentru anularea acestei hotarari, insa pana la instanta, ce ar trebui sa facem?
Cel mai recent răspuns: Lumyna , utilizator 08:47, 15 Septembrie 2023
Pentru corecta si completa dv informare studiati disp L nr 196/2018 care guverneaza infiintarea,organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari
Contul bancar se dechde de catre presedintele de asociatie sau persoana mandatata de catre acesta pe numele persoanei juridice asociatia de proprietari
Conform disp L nr 196/2018
Art. 28. -
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informaţi în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociaţiei, să solicite în scris şi să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociaţiei de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.

(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociaţia de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afişate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari şi, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestaţie în termen de 10 zile de la primirea acesteia.

(4) În cazul în care preşedintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociaţiei de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv şi cenzorul/comisia de cenzori. În situaţia nesoluţionării sau a soluţionării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.

Se poate obtine in instanta hotarare prin procedura speciala
Multumesc pentru raspuns, stiu legea insa intrebarea mea e un pic specifica. Se refera la tranzactiile ce se pot face prin contul bancar al asociatiei si la obligativitatea asociatiei de a desfasura orice operatiune financiara strict prin intermediul acestuia si la modalitatile de control or acest lucru nu l-am gasit in Legea nr.196/2018. Tot in lege scrie ca in casieria nu se pot retine sume mai mare de 1000 lei. Ceea ce s-a adoptat in adunarea generala e complet aiurea si ma voi adresa instantei dar mai am nevoie si de alte date pentru a convinge instanta ca am dreptate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese lucretiapopa lucretiapopa Casiera si presedintele sunt in relatie de concubinaj. Locuiesc impreuna in apt. presedintelui. Ambii detin card asociat contului asociatiei. Acum 2 ani, ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari - lipsa interes pentru actiune lawyer2016 lawyer2016 Buna ziua Am un proces cu asociatia unde detin in coproprietate un apartament dar nu locuiesc in el. Detin certificat de mostenitor si sunt inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. președintele asociației de proprietari își dă ... Carlo Carlo Bună ziua. Președintele Asociației de Proprietari își dă demisia (la 1 ianuarie un alt.membru si-a dat demisia rămâne 3 în momentul de fata). Ce acte ... (vezi toată discuția)