avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua! Am rugămintea de a mă îndruma în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua! Am rugămintea de a mă îndruma în aceasta problemă. ...

Bună ziua! Am rugămintea de a mă îndruma în aceasta problemă.
După separarea de concubinul meu(nu am fost căsătoriți),copilul 9 ani ,a rămas o perioada la mine ,ne înțelegeam super bine relație mama-fiu. Ulterior după vizite la tatăl lui relația nu a mai fost aceeași. Îmi vorbea urat copilul îmi spune tot felul de cuvinte și mai nou ca dorește sa se mute la adresa tatălui. Bun. Alocația I am trimis o întotdeauna, exceptând o singura lună care a ,,sărit,, cu gura ca el o sa transfere alocația copilului în contul lui. Menționez ca condițiile din apartamentul în care locuiește cu chirie arata horror la propriu.-Mizerie,un miros insuportabil,gândaci etc. La făcut în așa fel pe copil încât sa spună ca el. L am rugat pe băiat sa vina sa locuiască cu mine și cu soțul meu ,doar ca nu dorește. L am rugat sa se mute la bunica(mama mea),care l-a crescut de mic ..spune ca se gândește dar nu da nici un răspuns concret. Ulterior merge la tatăl lui și ii spune ca noi îl bârfim și ca insistam sa se mute de la el. Am uitat sa precizez că îl lasă pe copil sa meargă singur de acasă la școală și retur cu rata ul ,distanta fiind mare de vreo 4 km. Mai pot face ceva? Ma doare sufletul. Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 22:13, 19 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punct de vedere juridic, puteti solicita prin instanta stabilirea locuintei copilului la dvs. Instanta va analiza atat conditiile locative ale dvs si ale tatalui, sprijinul moral si financiar acordat de fiecare dintre parti, dar si vointa copilului, intr-o oarecare masura. Audierea copilului este obligatorie peste varsta de 10 ani, dar, in anumite conditii, poate fi audiat si copilul de 9 ani daca judecatorul apreciaza necesar.
Din punct de vedere psihologic, vedeti exact ce il deranjeaza pe copil la domiciliul dvs si incercati sa va apropiati de el. Puteti solicita si ajutorul unui psiholog, care sa va sustina si sa va indrume.
Daca se va stabili domiciliul la dvs, dar copilul se opune si nu vrea, se poate face evaluare psihologica si proceduri de executare silita, daca este cazul.
Mai nou ,îmi spune sa zic merci ca nu îmi cere pensie alimentara? Este posibil asa ceva?
daca sta la tata, da, datorati pensie.
Lasati vorbele si barfele si urmariti interesul copilui: ii este bine cu tatal? Este ingrijit, spalat, are rezulate bune la scoala? Luati legatura cu inavatatoarea si verificati aceste aspecte. Are locuinta adecvata? Nu are, sesizati Protectia Copilului. Are medic de familie? I se urmareste starea de sanatate? Luati legatura si verificati.

Ambii parinti sunteti responsabili de buna crestere, ingrijire si educare a copilui, avand inclusiv obligatia de intretinere a lui prin plata unei pensii de intretinere care nu trebuie sa fie in bani, ci poate fi si in natura. de ex rechizite, ghiozdan, carti, auxiliare, incaltaminte, hainute ca tot a inceput scoala. Ati platit aceste cheltuieli? sau vb doar de cine incaseaza alocatia?

In caz de neintelegeri intre parinti sesizati evident instanta, faceti probe unde ii este copilului mai bine sa stea, alaturi de cine sa creasca si va decide judecatorul. In niciun caz la bunici si nu la parinti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanse custodie Collavini Collavini Buna ziua, Scriu in speranta ca voi gasi o portita de rezolvare a problemelor sotului meu care are un ingeras de fetita (in varsta de 6 ani) din prima ... (vezi toată discuția)
Privitor la alocatia monoparentala. ciobica cosmin ciobica cosmin DACA COPILUL ARE UN SINGUR PARINTE NE FIIND RECUNOSCUT DE CELALANT PARINTE,IAR MAMA FIIND PLECATA LA LUCRU IN ALTA TARA FARA CONTRACT DE MUNCA SI COPILUL RAMAS ... (vezi toată discuția)