avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ce implica o angajare ca prestari servicii??
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ce implica o angajare ca prestari servicii??

am si eu o oarecare problema din lipsa de informatii.
o firma din domeniul tehnic din ue, desshide o firmulita in romania pt prestari servicii la firma mama
vrea sa angajeze cativa studenti pt munca, ca doar ii convine ca ii plateste cu bani putini
acu intreb io (studentul)
in ce regim as putea fi angajat acolo?
ce inseamna un contract de prestari servicii semnat intre mine si firma de aici?
ce ar trebui sa urmaresc sa nu fiu fraierit
care e diferenta intre prestari servicii si contract serios de munca (cu cas, impozite carte de munca samd...)
multumesc
Cel mai recent răspuns: ifrimcristina , utilizator 19:53, 10 Octombrie 2006
nu te poate angaja cu contract de prestari servicii numai daca esti PFA. Eventual va putea sa iti faca un contract in baza codului civil, dar pentru acesta se palteste 16% impozit si 6,5% CAs e obligatoriu sa il platesti in caz ca nu obti de altundeva un venit si se plateste de acolo sanatatea.
Eventual poti sa le explici ca nu ar fi mare diferenta de impozite in cazul in care iti fac contract de munca sau conventie pe baza codului civil.
si in cazul unui contrat in baza codului civil, sau alta modalitate de plata fara carte de munca imi va reveni mie obliagatia platii unor taxe/impozite pe venit?
depinde cum optezi. Mai nou s-a introdus ca poti opta ca si contribuabil ca cei 16% sa fie toti retinuti la sursa , adica de catre SRL si varsati de ei la buget (mai exista o posibilitate- sa fie retinut la sursa 10% si diferenta, in cazul in care nu obti venituri sa se compenseza va fi retinuta la globalizare- la sf. anului cand primesti fisa fiscala). In principiu, CAS SRL-ul ar trebui sa il plateasca, dar poti sa il platesti si tu.
Sfatul meu e totusi sa insisti sa iti faca un contract de munca, chiar cu salariul minim pe economie, sau cu timp partial. Conteaza la vechime, la stagiul de cotizare, si ai alte drepturi (de ex. in cazul concedierii beneficiezide somaj).
De asemenea cu ctr. pe baza codului civil te poate da oricand afara, fara sa aiba nevoie de justificare.
momentan nu ma intereseaza atat de mult partea cu somajul sau vechimea. sunt ultimul an de facultate si doresc doar sa fac un ban si sa iau "pulsul" pietei fortei de munca. nu ma vad facand cariera la ei.
sunt oarecum reticent la contract de munca tocmai pentru ca nu o sa doresc sa raman prea mult la ei si prefer varianta care sa ma poate lasa liber cand o sa doresc
Asculta-ne sfatul si incheie un CIM MACAR CU TIMP PARTIAL CU COSTURI MINIME. Iar in privinta faptului ca nu vrei sa stai mult sa stii ca ai posibilitatea notificarii plecarii tale prin demisie in baza art 79 din Codul Muncii, care este un act unilateral ( nu trebuie aprobata) . Trebuie sa ai grija sa-ti fie inregistrata, incaz de neprimire o trimiti cu posta cu confirmare . In aceasta situatie e posibil sa fi nevoit sa stai inca 15 zile calendaristice care reprezinta un preaviz pe care il dai tu angajatorului, insa numai daca angajatorul nu renunta la acest drept. Si in acest fel esti protejat din mai multe puncte de vedere

Alte discuții în legătură

Venit suplimentar gab. gab. va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)
Angajare stoianavadanei stoianavadanei va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)
Cum pot scoate banii din firma ! matican matican Cum pot scoate banii lunar din firma , sume marii intre 2000 - 5000 ron , pentru a platii un angajat , caruia ii dau banii in procente din realizarile firmei ! (vezi toată discuția)