avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 243 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua. Lucrez full time la o companie (9-18). De ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua. Lucrez full time la o companie (9-18). De curand am ...

Buna ziua. Lucrez full time la o companie (9-18). De curand am fost acceptata si pentru un alt job la alta companie tot full time (programul este flexibil 8-21).
Mi s-a dat un contract unde trebuie sa scriu Ca am functia de baza la …si evident o sa scriu ca la a doua firma.
Ce se poate intampla in acest caz? Am voie sa am doua contracte full time remote? Ce se intampla daca iau tichete de masa de la ambele firme (tichete de masa de la parteneri diferiti).
O sa fiu taxata unde? O sa se depisteze asta? Ce as putea pati daca nu declar nimic?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: pia_ionita , utilizator 08:22, 19 Septembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

N-aveți cum să nu declarați nimic:
Mi s-a dat un contract unde trebuie sa scriu Ca am functia de baza la …


Riscurile sunt acestea:
Încălcarea unor obligații poate conduce, în mod evident, la eventuale sancțiuni, iar aici avem în vedere două, cele principale.

Prima, pentru că discutăm despre anunțarea în scris, poate fi cea prevăzută pentru falsul în înscrisuri sub semnătură privată și uzul de fals și o regăsim în Codul penal.

A doua, pentru că este în discuție exceptarea de la plata contribuțiilor sociale, poate fi reconsiderarea tichetelor de masă, obținute fără respectarea dispozițiilor legale, ca fiind venituri de natură salarială și impunerea plății contribuțiilor corespunzătoare pentru acestea din momentul obținerii lor și plata penalităților și dobânzilor corespunzătoare, deci se poate ajunge la o sumă mult mai mare de plată.

Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_625...
Si cum se poate afla faptul ca primesc tichete de la ambii angajatori?

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

2. In cazul în care activitatea se desfăşoară pentru mai mulţi angajatori, angajatul este obligat să declare numai angajatorului ales că locul respectiv este locul unde exercită funcţia pe care o consideră de bază.

3. HG nr. 1.045 din 28 decembrie 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare
art.10
..
(4) În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, biletele de valoare, cu excepția tichetelor cadou și tichetelor culturale, pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul biletelor de valoare alege, în scris, angajatorul care îi va acorda biletele de valoare, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea realizată. În cazul tichetelor de masă, prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător.
....

4. Utilizarea de către salariat a biletelor de valoare necuvenite îl obligă pe acesta la plata contravalorii biletelor către angajator.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu s-ar putea afla , credeti ca ar mai exista obligativitatea acelei declaratii pe proprie raspundere ? ar fi doar o hartie fara sens ... Mai exista si niste deduceri personale ( sume pentru care Statul va scuteste de impozit ) pe care nu le puteti avea decat la functia de baza . Daca va aplica ambii angajatori deducerile personale , dvs. platiti Statului impozit mai mic decat i s-ar cuveni , pe acesta il pagubiti , si toate se fac pe CNP-ul dvs. Tot ce tine de salarii ( impozite , contributii ) se raporteaza la ANAF pe CNP , viramentele acestor bani tot in contul ANAF-ului se fac . Deci , depistabil ...
Si cum se poate afla faptul ca primesc tichete de la ambii angajatori?


Cum a scris colega:
CHKa a scris:

Tot ce tine de salarii ( impozite , contributii ) se raporteaza la ANAF pe CNP , viramentele acestor bani tot in contul ANAF-ului se fac .

E chiar foarte simplu.

Mi s-a dat un contract unde trebuie sa scriu Ca am functia de baza la …si evident o sa scriu ca la a doua firma.

Dacă faceți asta, tichetele pe care le veți primi (și) de la primul angajator vor fi necuvenite. Nu știu ce ar face când ar afla că vi le-a plătit degeaba - dacă ar încerca să-și recupereze banii sau nu -, dar cu siguranță nu îi va fi indiferent.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, intr-un articol postat pe avocatnet.ro este mentionat ... Adela.moldovan Adela.moldovan Buna ziua, Intr-un articol postat pe avocatnet.ro este mentionat ca nu se pot acorda tichete de masa de valoare diferentiata in functie de norma de lucru si ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa va rog o lamurire in cazul de mai jos o persoana este angajata ... sorin sava sorin sava Tichete de masa Va rog o lamurire in cazul de mai jos O persoana este angajata cu contract pe perioada nedeterminata cu timp partial 1 ora/zi la o companie ... (vezi toată discuția)