Azi am fost instiintat ca voi avea proces in luna februarie, intentat de fosta partenera de viata, prin care aceasta cere custodia fetitei noastre si plata pensiei alimentare.
Eu muncesc din anul 1998 in strainatate. Pana in anul 2007 am muncit in Grecia, iar din decembrie 2007 sunt in Norvegia si muncesc aici din aprilie 2008. Din 2002 a venit in Grecia si partenera mea( a fost o relatie de concubinaj), iar peste 3 ani in decembrie 2005 s-a nascut fetita noastra. Pana in noiembrie 2006 nici ea nici fetita nu au reusit sa ajunga in Romania.Totul a fost bine si frumos pana am ajuns in Norvegia unde partenera mea a luat hotararea sa traiasca separat :oops:din luna mai 2008 (cand si-a dat seama ca poate avea mult mai multe avantaje fiind singura cu copilul si traind cu un localnic).Certificatul de nastere al copilului este inregistrat in Romania. Fetita poarta numele meu. In Norvegia platesc pensie pentru intretinerea copilului.
Prima intrebare este: Exista posibilitatea sa platesc pensie alimentara si in Romania?(mentionez ca dosarul este deschis in Romania, iar eu in Romania nu figurez cu venituri decat in anul 1995/1996 pana am plecat in Grecia).
Cea de-a doua parte a problemei mele este legata de custodia copilului. Sunt acuzat in dosar de parasire de domiciliu. Nu am locuit niciodata cu concubina mea si cu copilul la adresa pe care ea o mentioneaza in dosar si nici macar la o alta adresa in Romania, doar in Grecia. Mai sunt acuzat ca nu ma interesez de copil si nu vreau sa-l vad si de faptul ca nu am ajutat-o cat fetita a fost bolnava si ca nu ii platesc pensie alimentara. Trebuie sa mentionez ca partenera mea traieste in concubinaj cu un norvegian pe care l-a cunoscut la locul de munca (managerul restaurantului unui hotel la care lucrez si eu). Din mai 2008 de cand s-au petrecut toate acestea am probleme la serviciu, primind mai putin de lucru din cauza lor).Am evitat astfel, sa merg sa vad fetita la domiciliul lor tinand cont ca ei mai au un copil nascut in octombrie 2009.Am mai vazut fetita in tot acest timp, de foarte multe ori, dar in locuri neutre. Vreau sa stiu daca acuzatiile ei sunt justificate si daca poate obtine astfel custodia fetitei. V-am redat toata povestea, deoarece in Norvegia imprejurarile in care s-a petrecut totul imi dau mie castig de cauza. Nu stiu care este legislatia in Romania. Multumesc pentru rabdarea de a citi toate acestea si astept un raspuns
Puteti fi actionat pentru incredintarea copilului numai in Norvegia,unde fiecare dintre dvs.are domiciliul,la fel si pentru pensie de intretinere.
Conform legii civile competenta in a solutiona cauza este instanta de la domiciliul paratului,ori in cazul dvs.,acesta se afla in Norvegia,unde de altfel se afla si izvorul de drept.
In aceasta situatie nicio instanta din Romania nu poate fi competenta in a solutiona astfel de cereri ale unor persoane care au domiciliile in straintate
Buna dimineata! Mai intai multumesc tare mult pentru raspunsuri.
Abia acum am reusit sa obtin toate informatiile cu privire la procesul pe care il voi avea in februarie.Nu stiu daca se mai poate vizualiza pe forum povestea pe care am relatat-o acum cateva zile, mai exact 29.01,2010 ora 01.52. Fosta mea concubina a intentat proces la judecatoria Dorohoi Botosani pentru a obtine custodia fetitei noastre si plata pensiei alimentare.
Mai intai vreau sa va intreb ce inseamna "domiciliu ales"? Mentionez ca reclamantul este aceeasi persoana cu cea la care concubina mea si-a ales domiciliul.
Ce trebuie sa fac acum?Nu cunosc procedurile.Trebuie sa angajez un avocat neaparat`?Deoarece nu stiu cum voi reusi sa deslusesc situatia. La proces nu am cum sa ma prezint deoarece sunt conditionat de job aici in Norvegia.
Procesul a fost deschis pe 22,01,2010 si prima infatisare este pe 22,02,2010.
Daca totusi procesul a fost deschis de ea si inca mai are domiciliul actual in Norvegia, asta inseamna ca are "doua domicilii"?este legal asa ceva?
Va multumesc pentru rabdare si astept raspuns
Cred ca cel mai bine ar fi sa angajati un avocat,care sa va reprezinte in Romania la proces si as solicita acestuia sa ridice exceptia de necompetenta teritoriala a instantei romane.
Gabi, revezi te rog legea 105; este competenta instanta din Romania fara indoiala.
FlorinLuchian, in ce baza platiti pensie in Norvegia? Exista vreo hotarare si/sau prevedere legala in baza careia platiti pensie acolo?
Aveti dovezi ca ati achitat pensie in ultima perioada?
Cam cat din venitul dv. platiti pensie de intretinere?
In conditiile in care nu va puteti deplasa in tara, puteti angaja un avocat local sau imputernici pe cineva din tara sa faca asta pentru dv. sau chiar sa va reprezinte in dosar.
Este indicat sa trimiteti in dosar macar o motivare buna a pozitiei dv., asa cum o veti adopta.
Nu veti plati 2 pensii, doar una singura, asa incat daca instanta romana va decide o pensie x, o veti plati numai pe aceea si atat.
Custodie
mariusss78
Bună ziua,am avut o relație de concubinaj de aprox 1 an de zile din care sa a născut o fetiță care acum are 6 luni,am ajuns sa punem pct relație acum o ... (vezi toată discuția)