avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... delimitare coloana comuna incalzire/responsabilitatea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

delimitare coloana comuna incalzire/responsabilitatea proprietarului

Buna ziua,
(incerc sa tin scurt primul meu mesaj pe acest forum)

Ei: Bloc vechi, tevi vechi si ruginite, centrala proprie a blocului, fara robineti de seaprarea a diverselor coloane.
Eu: Garsoniera, parter, coloane verticale care trec prin locuinta, un singur calorifer, tevile acestuia ies dintr-o nisa care acopera alta coloana comuna, pe coltul camerei. Nisa existenta din constructia blocului si fara fereastra de vizitare, fiind in camera de zi. In interiorul nisei, pe plan orizontal, sunt sudate (din constructie) tevile care deservesc caloriferul, si anume coturi (!). Dupa cumparare, am renovat (acum trei ani, in 2007), am inlocuit caloriferul si tevile - pana in aceste coturi, deoarece instalatorul nu a putut monta nimic pe cot (fiind curb...).
Acum o luna peretii de langa nisa s-au udat f repede si a devenit clar ca din nisa e problema. Am spart nisa, unul din coturi (de tur) avea un por prin care picura). Am chemat admin., a zis "aia e (sic!), chemati un instalator, va pune un manson, si la primavara le schimbati".
A venit instalatorul, s-a chinuit ce sa chinuit, picura mai putin. Ieri s-a apucat sa curga de-a dreptul. (Intr-o galeata care se umple f repede si trebuie golita cam la 3-4 ore, ca la bebelusi). Admin zice ca nu poate sa goleasca instalatia, ca e prea complicat si periculos, sa vorbesc cu presedintele de asociatie. OK, la 8:30 am intalnire cu ei. Acum:
1. Cum ii conving eu pe distinsii conducatori sa goleasca instalatia? (nu de alta, dar daca repar azi cumva, poate reusesc sa dorm diseara)
2. Cine e corect sa plateasca reparatiile si stricaciunile? Ar fi trebuit, la renovare, sa ma bransez direct pe coloana verticala? Logica mea e: daca ceri unui furnizor de utilitati sa te bransezi, ei trag teava, pun contor si robinet, care sunt ale lor, de la robinet iti pot opri furnizarea, de ex., iar ce urmeaza sunt responsabilitatea abonatului. Prin absurd, daca le cer sa ma debransez, unde ar pune ei dopul/robinetul? (apoi sa cer rebransarea...)
In situatia asta ma intereseaza sa repar si apoi sa fac ce e corect.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: leqchen , utilizator 02:12, 6 Mai 2010
In opinia mea greseala apartine partii tehnice a as. prop. Cum adica, daca este o problema la blocul 1, vor fi afectate si celelalte 2 blocuri? Nici eu nu am mai auzit oasemenea gogomanie (incompetenta). Eu zic ca nu se poate asa ceva, insa este mai usor sa dai un raspuns asa intr-o dunga pentru ca este mai simplu, transferand toata problema in curtea dvs. si gata!
Deci blocul dv. este alimentat de la centrala printr-o teava TUR si o teava de RETUR, prevazute cu 2 robineti care "tzin" si care izoleaza complet blocul dvs. de celelalte blocuri. Ei bine, acum ar trebui, asa cum spunea si d-na @elga50, ca instalatia care deserveste garsoniera dvs. sa fie prevazute cu tevi separate (inteleg ca le aveti), insa aceste doua tevi trebuiau sa fie prevazute de asemenea cu doi robineti pentru separarea coloanei respective de intreg circuitul de incalzire al blocului. Daca acesti doi robineti nu exista sau nu mai functioneaza, este treaba de 30 min. sa se goleasca numai blocul dvs., sa se intervina rapid cu sudura autogen pentru remedia situatia (eventual inlocuit acel cot - pentru ca daca s-a deteriorat, il carpiti acum si cedeaza mai tarziu), apoi profesionist se reumple instalatia cu agent termic.
Consider cu tarie ca este treaba asociatiei dvs., chiar daca defectiunea s-a produs in casa dvs. Oricum, explicati d-lui admin. ca defectiunea este in "nisa", adica pe spatiu comun, instalatia fiind comuna, cel putin proprietarilor de pe coloana dvs. in sus.
Daca nu au robineti de separare pentru fiecare bloc in parte, dati-le tema de gandire ca macar la vara sa se ocupe de aceasta problema, insa, repet, eu nu cred ca nu au robineti de separare!
Ultima modificare: Vineri, 29 Ianuarie 2010
Adam Grecu, utilizator
Pe conductele verticale de incalzire NU se pun robineti de trecere, ci numai la distributia pe orizontala si atunci scara se imparte in doua distributii cu vane pe tur si pe retur pentru fiecare parte.
Umplerea unei scari de bloc se poate face 2 - 3 ore la fel si golirea DAR numai in cazul in care vanele de tur si retur sunt in stare de functionare buna
Dupa cum se poarta discutiile la d-voastra in bloc este clar ca nu functioneaza nici o vana si intradevar dureaza mult mai mult sa golesti si sa umpli 3 blocuri cu nu stiu cate scari. Cred ca cine sa ocupat de centrala si a avut grija de vanele de intrare in bloc a facut o treaba de mantuiala si ar trebui sa raspunda pentru asta
Este dreptul d-voastra de a repara instalatia interioara in caz de forta majora iar acesta este stipulata in lege
Domnu' adi, eu o tin de coarne si d-ta zici ca-i ciuta! Daca eu am zis aici ca acele coloane trebuie sa fie prevazute cu robineti/vane/canele sau ce-or mai fi ele, pai sa stiti ca asa este. Pot face poze sa le vedeti. Pai care ar fi avantajul il intuim cu totii: daca am probleme cu un tronsonul ap. 1, sufragerie, ce fac merg si opresc trei sferturi de bloc? Poate asa se face acum, dar la blocurile construite inainte de 1975 si poate si dupa asa este prevazut. La mine in bloc, avem 44 ap. cu 2 camere, la fel. Intra TUR-ul prevazut cu vana principala, se desparte in doua ramificatii cu vanele de rigoare - una pentru ap. 1-2 si celalta prentru ap.3-4. Ei, un ap. are cate o pereche de coloane tur/retur pentru fiecare incapere a apartamentelor, adica bucatarie, baie, dormitor si sufragerie. In subsol fiecare dintre aceste perechi de tevi verticale sunt prevazute cu robineti de separare. Cum spuneam acesti robineti exista insa de functionat nu prea.... Din contra, pentru ca nu au fost intretinuti, s-au blocat (majoritatea) si in plus creeaza multe necazuri necazuri (pe acolo se infunda traseul mai usor).
Eu imi mentin punctul de vedere exprimat mai sus si reiterez faptul ca asociatia de prop. trebuie sa se ocupe de problema, indiferent cine trebuie sa plateasca. Nu trebuie sa dai sfaturi dintr-astea, adica faci d-ta o gaura in podea sa se scurga apa in subsol... Cred ca sfatul aceste trebuie pus undeva sa-l vada mai multa lume si chiar am sa sugerez moderatorilor sa facem un "colt" al celor mai nastrusnice raspunsuri primite de proprietari de la as. prop! Te-apuca rasul ce mai... Auzi, lasa ca apa isi face ea loc... Haideti sa fim seriosi si cer scuze utilizatorului leqchen, pentru divagatie, dar am vrut ca toata lumea sa inteleaga ca aceasta problema ivita in locuinta sa este o problema a administatiei, nu se repara cu un manson ci cu sudura si nu de catre proprietar ci de catre meseriasi - prin as. prop.
Vreau sa multumesc tuturor pentru raspunsuri. Dar mai ales pentru bunul simt si spiritul corect pe care il aveti si pe care credeam ca nu il mai gasesc in jurul meu. Stiu ca suna un pic siropos, sau poate demagogic, dar actiunile pornite din atitudini de acest gen fac diferenta intre "cum sunt lucrurile acum" (in RO) si "cum vrem sa fie".
Trebuie sa recunosc ca am cochetat cu ideea de a lasa lucrurile asa, ca ei, ca poate chiar sunt probleme la vane si vor ingheta colocatarii. Si pentru ca m-am speriat de sumele avansate pentru factura de apa necesara pentru reumplere.
Cel mai urat imi e de varianta in care ar trebui sa ii dau in judecata, pentru ca pana se rezolva ceva trece problema.
Dar asta m-ar fi facut partas la Romania de care ne plangem. Lucrurile trebuie facute corect sau macar bine pentru ambele parti.
Voi vorbi cu un avocat sa facem demersurile necesare. Poate dupa un prim pas de acest gen li se va schimba atitudinea fata de solutiile corecte.

Salutari,
LEQ.
Cu siguranta un asemenea semnal il va face atat pe presedintele asociatiei, cat mai ales pe administratorul amator, un nea Cutare cu creierul care-i joaca-n cap, sa se gandeasca ca administreaza un bloc de oameni cu drepturi si obligatii si care pe langa obligatia de a-si achita cotele de intretinere mai au si dreptul de a nu fi considerati handicapati mintali, carora le spui sa-si faca gaura-n podea!!!

O parte dintre cei care raspund pe acest forum suntem presedinti de asociatii sau administratori, ne facem treaba mai bine sau mai rau, dar cred ca niciunul dintre noi n-am spune vreunui locatar sa lase apa sa-si faca drum..... Si ca noi, va asigur, ca sunt foarte multi......,

..... dar si nea Cutare care au umplut blocurile oraselor sunt destui de ne fac viata amara si pe care trebuie musai sa-i alungam din locurile caldute in care s-au aciuit si de-acolo zbiara sau sunt indiferenti la problemele oamenilor sau se cred pe mosia lu' muma-sa sau nu stiu sa faca niste calcule ca lumea ...sau pur si simplu fug cu banii oamenilor.

De la proprietari se cuvine mai multa cooperare, mai multa solidaritate intre vecini, mai multa bunavointa, mai multa vigilenta prin drepturile pe care le au la acces in documentele asociatiei.... si pretentia de a fi considerati in primul rand oameni caruia tu, ca administrator sau presedinte de asociatiei, ai obligatia sa-i dai tot concursul cand i se casuna vreun necaz.....

Alte discuții în legătură

Ultim etaj cu calorifere reci sau slab incalzite adrhc adrhc Buna ziua, locuiesc in Bucuresti, sector 5 la et.8 (ultimul). Dintotdeauna (10 ani) de cand locuiesc in actualul apartament caloriferele am observat ca se ... (vezi toată discuția)
Plata golire instalatie incalzire lilianavz lilianavz Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: in interiorul apartamentului al carei proprietar sunt s-a fisurat o teava orizontala de la instalatia de ... (vezi toată discuția)
Schimbare robinet calorifer valyval valyval Buna ziua Vreau sa schimb un robinet la calorifer deoarece s-a defectat robinetul si curge apa si pentru asta va trebui golita instalatia de apa. ... (vezi toată discuția)