avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1173 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto fara asigurare RCA si fara alti ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto fara asigurare RCA si fara alti participanti la trafic

Buna ziua . Am o situatie aparte pentru care nu am reusit sa gasesc un raspuns .
Logodnica mea a avut un accident pe autostrada din cauza unei balti adunate pe carosabil , a acvaplanat , a pierdut controlul masinii si a ricosat in ambii parapeti din stanga respectiv dreapta drumului. Masina este dauna totala , ea s-a lovit putin si nu au fost implicate alte persoane sau autovehicule in accident .Problema este urmatoarea , exact in ziua aceea asigurarea expirase si nu am observat . Am reinoit atunci pe loc asigurarea dar din pacate a fost valabila doar incepand cu ziua urmatoare ( practic in ziua accidentului masina nu era asigurata ).La locul faptei s-a prezentat politia , logodnica mea nestiind ca asigurarea e expirata , la cerintele politistilor , ea aratandu-le polita , ei probabil nu au observat ca era expirata si au lasat-o sa plece ( bineinteles dupa ce s-au asigurat ca ea nu avea nevoie de spitalizare , dupa ce a fost remorcata masina de pe autostrada etc. P.S. tin sa mentionez ca au fost si martori in spate care au vazut situatia si s-au oprit sa dea o mana de ajutor ) .
Dupa 3 zile , persoana in cauza a primit un telefon de la politia rutiera cum ca asigurarea era expirata pe ziua respectiva si ca va trebui sa mearga la sediu pentru a semn un proces verbal prin care primeste o amenda si ca va urma sa plateasca pentru pagublele produse pe autostrada din pricina faptului ca asigurarea era expirata .
Eu nu sunt in tara momentan , si urmeaza ca ea sa mearga la politie pentru semnarea procesului verbal . Intrebarile mele sunt urmatoarele : 1. Avem vreo sansa de scaparea platilor pentru daunele produse carosabilului in circumstantele acestea ?
2. Cam la ce suma se va ridica prejudiciul avand in vedere ca este vorba cam de 30 metri de alunecat la o viteza initiala de 110 km/h
3. Daca semneaza procesul verbal emis de politie , se mai poate contesta ulterior in instanta daca se va ajunge acolo sau e mai bine sa nu se semneze procesul verbal ?

Sunt deschis la sfaturi de orice fel , Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Raul94 , utilizator 13:19, 18 Septembrie 2023
Buna ziua
Situatia nu e deloc aparte.
Raspunsuri:

1. Nu.
2. Nu stiu cine ar putea raspunde la o asemenea intrebare. Asteptati factura de la CNAIR.
3. Ce sa mai conteste, e in culpa clara...
Buna ziua , multumesc pentru raspuns . Conform articolului 33 din legea 132 / 2017 am crezut ca BAAR poate despagubi persoana aflata in cauza chiar daca nu a avut asigurare RCA .. am inteles eu gresit . Multumesc inca o data .
BAAR poate plătii despagubirea, ulterior se întoarce împotriva vinovatului pentru recuperarea prejudiciului.
Mai bine vă înțelegeți cu CNAIR și plătiți direct.

Raul94 a scris:

Buna ziua , multumesc pentru raspuns . Conform articolului 33 din legea 132 / 2017 am crezut ca BAAR poate despagubi persoana aflata in cauza chiar daca nu a avut asigurare RCA .. am inteles eu gresit . Multumesc inca o data .

Ultima modificare: Luni, 18 Septembrie 2023
Laszlo Bicsak, Alte profesii
Multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua ! am avut un accident auto doar cu pagube materiale ... Baltatu12 Baltatu12 Bună ziua ! Am avut un accident auto doar cu pagube materiale , șoferul care a produs accidentul nu avea asigurare RCA și se afla sub influența ... (vezi toată discuția)
Raspundere rca stef9909@yahoo.com stef9909@yahoo.com X are 18 ani si este elev. Nu are venituri si nici bunuri pe numele lui. X este autorul unui accident de circulatie minor fiind la volanul masinii a carui ... (vezi toată discuția)
Buna, as dori o informatie in legatura cu un accident petrecut ... Szili2024 Szili2024 Buna , as dori o informatie in legatura cu un accident petrecut in Romania, eu find despagubitul, iar vinovatul nu are RCA la masina. Avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)