avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Constituire fond de rulment si de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Constituire fond de rulment si de reparatii

Buna seara!
In asociatia mea s-a creat urmatoarea situatie, un grup de locatari a semnat un tabel prin care solicita sa nu mai plateasca fondul de rulment si cel de reparatii.
Din cate stiu legea 196/2018 prevede obligativitatea constituirii acestor fonduri si prevede si niste amenzi.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1) ce valoare juridica are tabelul cu semnaturi si ce trebuie sa faca presedintele asociatiei si administratorul?
2) cum se stabileste valoarea fondului de reparatii? Legea nu prevede o suma asfel ca cei care nu doresc strangerea acestui fond ar putea cere strangerea unei sume simbolice de ex 1000 lei care evident e inutila dar formal este un fond de reparatii.
3) ce institutii urmaresc aplicarea legii si aplica eventualele amenzi daca e cazul pentru neconstituirea celor 2 fonduri?
Cel mai recent răspuns: Muresan71 , utilizator 17:56, 28 Septembrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Are valoare juridica zero.
2. In functie de necesitati si de prevederile art. 71 din legea 196/2018.
3. Primaria, detaliile le gasiti in art. 102 din legea 196/2018.
[ link extern ]
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fix 1000 lei pe an avem noi fond de reparatii simbolic.( doar ca il punem tot pe o luna ) nu stam sa ne incurcam cu rate lunare ca ar intreba lunar de ce pentru ce etc si creaza o situatie de respingere.
Il pun in Decembrie ca nu prea sunt cheltuieli in afara de decoratiuni.

Dar la noi e bloc nou si mai avem si vreo 150.000lei in cont.
Pe langa asta orice reparam sau cumparam apare pe lista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Septembrie 2023
w_v_w_v, utilizator
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Tabelul ala te poti sterge la fund cu el daca iti place senzatia de aspru, in rest,presedintele poate anunta la primarie aceasta initiativa, si vor veni niste domni sa le explice cum e cu legea 196/2018, asta pentru punctul 1
2.in mod normal fondul de reparatii se constituie pentru anumite reparatii specifice, sau pentru situatii accidentale
3.c) faptele prevăzute la alin. (1) lit. e) și j), cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei;

Daca primaria vine si va amendeaza eu va sfatuiesc sa faceti o fotocopie a tabelului cu cei care au semnat, nu mi se pare normal ca toti sa sufere de pe urma prostiei altora, sa plateasca amenda grupul de initiativa
Ultima modificare: Luni, 25 Septembrie 2023
Karapok, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri
mda, eu sunt presedintele asociatiei si "revolutionarii" au tinut sa-mi inmaneze "documentul" astfel ca nu e necesara fotocopia :)).
Fondul de reparatii zic eu ca trebuie sa acopere ceva reparatii de urgenta ca spargerea vreunei tevi pe la subsol, canalizarea etc. Revolutionarii sustin ca vor sttrange bani cand trebuie reparat ceva. Dar cum ar putea face ei acest lucru cand ei au dificultati la strangerea fondului de rulment?
O alta problema ridicata de conducatoarea revolutiei este ca nu primeste chitanta separata la contributiile dansei la fondul de rulment. Dansa achita cate 5 lei pe luna la acest fond si doreste chitanta la fiecare 5 lei. Legea asa cum am inteles-o eu stipuleaza ca f. rulment se achita tot odata si atunci adm ii da o chitanta evident. La aceste plati "in rate" adm considera ca nu se da chitanta separata (in lege scrie ca eventuale completari se platesc impreuna cu cheltuielile lunare pe tabel inteleg ca fara chitanta separata). Sau? Gresesc eu? Trebuie chitante la cei 5 lei?
Ultima modificare: Marți, 26 Septembrie 2023
Muresan71, utilizator
Pentru orice suma incasata in numele Asociatiei trebuie sa taiati chitanta. Daca legea zice ca se achita tot odata, de ce acceptati "in rate"?

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea ... Lumyna Lumyna Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie; pe scara blocului unde locuiesc locatarii scarii au hotarat sa se faca lucrari de ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii ComN ComN Buna ziua. Anul acesta s-a hotarat de cativa locatari din asociatia de bloc strângerea lunara de 500 lei vara si 200 lei iarna pentru Fondul de reparatii. ... (vezi toată discuția)
Recuperate avans fond fatetare bloc prezent prezent Buna ziua! De 1 an de zile, luna de luna, la intretinere se percep urmatoarele 2 fonduri: fond de reparatii (care se mentine la aceeasi suma de 27 lei/luna) ... (vezi toată discuția)