Buna ziua! Dorim sa incheiam un act aditional la Contractul Colectiv de munca; dintre cei 5 reprezentanti ai salariatilor care au participat la negocierea initiala, unul s-a lichidat si unul dintre ei are o functie de conducere deci nu mai poate face parte dintre acestia. Trebuie alesi alti reprezentanti sau pot semna actul aditional cei 3 ramasi (al caror mandat este inca in vigoare)? Multumesc!
Bună ziua! In mod normal, trebuia să aveți prevederi de încetare a mandatelor în aceste situații și de înlocuire a membrilor, cu respectarea procedurii legale ( alegeri cu voturi legal exprimate de 50+1 din numărul total al angajaților). Dacă aveți 5 reprezentanți ai salariaților, trebuie să aveți și un acord între angajator și angajați unde este specificat acest număr de reprezentanți. Opinia mea este aceea că nu puteți semna cu cei 3 rămași deoarece încălcați acordul de reprezentativitate .
Da. Așa am înțeles eu din ce a scris doamna. Adunarea generală a ales 5 reprezentanți, iar 2 dintre ei nu mai pot să semneze actul adițional, deoarece unul nu mai are calitatea de angajat și unul nu mai întrunește condițiile legale fiind promovat șef.