avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Situatie incurcata Asociatie proprietari. Vinovati ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Situatie incurcata Asociatie proprietari. Vinovati multipli

Buna ziua!
Va solicit respectos pareri in legatura cu iesirea dintr-o situatie aparent incurcata si as dori pareristilor "ar fi trebuit" sa se abtina. Se da o asociatie pe o scara a unui bloc cu incalzire centralizata. In acest bloc locatarii sunt majoritari chiriasi. Dintre proprietarii care locuiesc in bloc si acestia se impart in doua, vechi (nucleul dur) si noi (cam delasatori). Nucleul dur da presedintele asociatiei cu comitet cu tot si ei si rotesc la 2-3 ani intre ei nu stiu din ce motiv. Dealtfel am citit in presa despre delapidare in urma cu 10 ani la aceasta asociatie si cam cu aceiasi actori. Exista suspiciuni ca "nucleul vechi" prin diferite mijloace si profitand de lipsa de interes a proprietarilor noi si proprietarilor care nu locuiesc efectiv cu complicitatea unor angajati de la firma de repartitoare si a firmei care administreaza blocul ca "aranjeaza" listele astfel nucleul primeste pe liste sume mici de plata conform repartitoarelor montate si controlate de ei. Din aceasta cauza de 5-6 ani 2-3 proprietari nu au mai platit. Nici nu stiu cum poate functiona aceasta asociatie in aceasta situatie. Nu s-au facut sedinte cred tot de 5-6 ani.
Acum cet a sistat apa calda in bloc.
Daca ar fi sa cooptez o parte din proprietarii noi si sa preluam conducerea asociatiei ce ar trebui sa facem sa iesim din aceasta situatie?
Multe multumiri!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 06:33, 25 Septembrie 2023
Articolul 47
(1) După constituirea asociației de proprietari va avea loc cel puțin o dată pe an, în primul trimestru, o întrunire a adunării generale a asociației de proprietari. Responsabilitatea cu privire la convocarea anuală a cel puțin unei adunări generale a asociației de proprietari aparține președintelui asociației de proprietari și membrilor comitetului executiv.
(2) Adunarea generală este alcătuită din toți proprietarii membri ai asociației de proprietari.
(3) Adunarea generală ordinară se convoacă de către:
a) președintele asociației de proprietari sau comitetul executiv;
b) cel puțin 20% din numărul proprietarilor membri ai asociației de proprietari.
(4) Proprietarii sunt anunțați, prin afișare la avizier și pe bază de tabel nominal convocator sau, în cazul proprietarilor care nu au fost anunțați, pe baza tabelului nominal convocator, prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, asupra oricărei adunări generale a asociației de proprietari, cu cel puțin 10 zile înainte de data stabilită, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunării generale, cu excepția adunărilor generale extraordinare sau a adunărilor generale reconvocate care se pot convoca, în condițiile prevăzute la alin. (3), cu cel puțin 3 zile înainte de data stabilită.

Articolul 48
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentanți care au o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociației de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă și se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condițiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toți membrii asociației de proprietari au fost convocați pe bază de tabel convocator sau prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, și prin afișare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Articolul 53
Adunarea generală a proprietarilor membri ai asociației de proprietari are următoarele atribuții:
a) alege și revocă din funcție președintele, ceilalți membri ai comitetului executiv și cenzorul/comisia de cenzori;
...................
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Giugiuk18 Giugiuk18 Buna ziua. Din noua lege 196/2018, nu reusesc sa imi dau seama daca se vorbeste de 2 tipuri de adunari generale. Una a proprietarilor, unde s-ar alege ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca la sedinte nu sunt prezenti 50% + 1 dintre proprietari ? stanciu4444 stanciu4444 Ce se intampla daca la sedintele de bloc nu sunt prezenti 50% + 1 dintre proprietari ? De exemplu pentru luarea unor decizii cum ar fi: reparatii capitale, ... (vezi toată discuția)