avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Exista in Romania vreo institutie, firma cu capital ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Exista in Romania vreo institutie, firma cu capital privat sau ...

Exista in Romania vreo institutie, firma cu capital privat sau de stat, sau firme cu capital strain, care sa interzica angajatilor sa aiba rude de gradul 1 in vreun partid legal constituit ? Si ce lege reglementeaza aceste raporturi? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:00, 27 Septembrie 2023
Nu stim daca exista astfel de entitati juridice, dar sigur act normativ nu este.
Ultima modificare: Marți, 26 Septembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Act normativ exista, deoarece se "povesteste" ca nu pot fi membri de partid, cei din structurile de securitate, preotii, jandarmii, politistii, presedintele tarii (chiar daca nu-i asa) , si or mai fi si altii.
Ce ati mentionat dvs in primul mesaj cu ce ati postat in ultimul nu e totuna.

1. Din partidele politice nu pot face parte persoanele cărora le este interzisă prin lege asocierea politică. ( Legea nr.14/2003)

2. Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.(Constitutia Romaniei)

3. Magistrații nu pot să facă parte din partide politice ori să desfășoare activități cu caracter politic.

Funcționarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice și să exprime sau să apere în mod public pozițiile unui partid politic.
Funcționarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalților funcționari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancțiunea destituirii din funcția publică
(legea 161/2003)

4. Cadrelor militare în activitate - MAp.N - le este interzis să facă parte din partide, formațiuni sau organizații politice ori să desfășoare propagandă prin orice mijloace sau alte activități în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcții publice ( Legea 80/1995)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Septembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un functionar public poate fi vicepresedinte de partid? hades hades un functionar public poate fi vicepresedinte de partid? Legea 188/1999 republicata nu prevede incompatibilitatile. in 161/2003 se mentioneaza...ca nu poate ... (vezi toată discuția)
Declaratie interese alexandru andra alexandru andra Daca sunt membru intr-un partid politic si functionar public (conducere) la o politia locala sunt incompatibil? In legea 155/2010 spune decat de politistul ... (vezi toată discuția)
Este situatie de incompatibilitate? totoracristian totoracristian Un functionar public poate fi si secretar al unui departament juridic din cadrul unui partid politic ? Precizez ca este functionar public cu statut special si ... (vezi toată discuția)