Buna ziua,
Am urmatoare speta la care va rog frumos un sfat juridic:
O persoana fizica a vandut unui SRL cantitate de produse. Intre vanzator si cumparator s-a incheiat o intelegere pe hartie ca suma va fi achitata pana la o data anume. Intelegerea cuprinde cantitatea vanduta, suma de achitat, data la care trebuie achitata, semnatura ambelor parti, vanzator si cumparator, chiar si antetul (CUI) si stampila cumparator. Cumparatorul nu a respectat data la care a trebuit achitata suma. Au trecut 5 luni timp in care vanzatorul a fost dus cu vorba si mai nou cumparatorul nu-i mai raspunde la telefon.
Care sunt pasii legali, baza legala, pentru ca vanzatorul sa-si recupereze suma datorata si daca se aplica si penalitati/dobanda pentru fiecare zi de intarziere.
Buna ziua, primul pas notificare de punere in intarziere, apoi actiune in instanta. Un avocat va poate analiza in functie de datele spetei si documente situatia juridica, probele, durata, costurile si sansele de castig.
În funcție de cuantumul sumei datorate discutând cu un av o sa alegeți varianta potrivita.pt recuperarea în instanta a debitului(acțiune pretenții,somație plata,cerere valoare redusa)
Pentru recuperarea sumei este nevoie de o notificare prealabilă a debitorului și în cazul în care nu se conformează atunci urmează să-l dați în judecată.
Dacă nu aveți în contract (înțelegere) stabilite penalități de întârziere atunci aveți dreptul să percepți doar dobânda legală penalizatoare de la data la care debitorul (cumpărătorul) a fost pus în întârziere.
hotumattua
Utilizator 2din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Prima condiție este ca SRL-ul, să aibă ceva. Altfel, dacă are capitalul minim obligatoriu, adică 200 lei... Că de aia este "cu răspundere limitată". Dacă a mai țepuit și pe alții, a lichidat tot ce are, eventual prin transfer la lat SRL, vă alegeți doar cu experiența. Este "procedura" clasică.
Art 1737
paull
buna ziua.am vandut un ap dar nu am primit toata suma .am facut contract cu cumparatorul in care eu am privilegiul vanzatorului pana la achitarea integrala a ... (vezi toată discuția)