1. Intrucat este nescuta in noiembrie 1955, varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 30 de ani.
2. Avand in vedere cele de mai sus, poate beneficia de:
- pensie pentru limita de varsta incepand cu noiembrie 2015, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- pensie anticipata partiala incepand cu noiembrie 2010, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.
3. Pentru ca a lucrat in invatamant, se aplica art. 127, alin. (3) din Legea nr. 128/1997, "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii."
4. Asadar se poate pensiona pentru limita de varsta in noiembrie 2012, la varsta de 57 de ani.
5. Pentru ca are stagiul complet de cotizare (si 5 ani in plus) o sfatuiesc sa iasa la pensie anticipata partiala in acest an deoarece de la 01.01.2011 se va aplica noua lege a pensiilor care nu ii va fi favorabila. Chiar daca lucreaza in invatamant se poate pensiona si in cursul anului scolar, cu aprobarea ISJ, in baza legii amintite mai sus.
6. Iesind la pensie anticipata partiala cu 3 ani inainte de pensia de limita de varsta va avea o penalizare de 0,25% pentru fiecare luna de anticipare (0,25x36=9) deci o penalizare de 9% din pensie. In noua lege aceasta penalizare va fi de cca 27%.
7. Calculul pensiei nu se poate face in lipsa carnetului de munca si a tuturor datelor. Acest calcul nici nu se face manual. Exista un algoritm special, in baza legii pensiilor, cu care cei da la Casa de Pensii face acest calcul. Daca doriti neaparat (si aveti timpul necesar si nervii tari) luati Legea 19/2000, actualizata, si, cu carnetul de munca in fata si cu alte adeverinte de venituri, faceti calculul pensiei.
Succes!
Multumesc mult pentru raspuns,
Mai am o singura intrebare in legatura cu pensionarea din invatamant:
-Dupa cum spuneati si d-voastra ea se poate pensiona si in timpul anului scolar cu aprobarea ISJ, d-na inspectoare de acolo i-a recomandat ca pentru ca sa existe un motiv de pensionare in timpul anului scolar mama mea sa ceara de la medicul de familie o adeverinta in care sa scrie ca nu mai e apta medical, dar in cazul asta ma intrebam daca nu cumva o sa i se interzica sa lucreze ultimele doua luni inainte de pensionare. Mai exact as vrea sa ma ajutati prin a-mi spune exact care ar fi motivele din cauza carora, celor de la inspectora,t ar putea aproba o pensionare in timpul anului scolar.
Va multumesc.
1. Cred ca ISJ ii cere acea adeverinta de la medic pentru a fi ei acoperiti pentru decizia pe care o vor lua.
2. Ma gandesc insa si la faptul ca s-ar putea sa aiba dreptate si ISJ. Mama dvs. va lucra doua luni apoi va trebui sa vina alta invatatoare.
3. Parerea mea este ca nu pierde nimic la pensie daca nu lucreaza in sepembrie si octombrie.
4. Sau isi poate lua concediu medical pe aceasta perioada de doua luni, pana la iesirea la pensie.
5. Daca va discuta cu ISJ poate ii convinge pentru ca ei tot trebuie sa caute alt invatator care sa ii ia locul.
6. Nu stiu care ar putea fi motivele medicale care sa convinga ISJ. Asta o poate rezolva medicul de familie.
Buna ziua,
din nou am o rugaminte la d-vostra legata de acelasi subiect doar ca acum a aparut un element nou in problema si anume conform noilor reguli de reducere a posturilor care cuprinde si invatamantul, postul mamei mele a fost restructurat in felul urmator: ea a avut cel mai mic punctaj dintre cadrele didactice din scoala din cauza ca nu are studii superioare desi are o vechime de 28 de ani(titulara) in acesta scoala.Concluzia e ca de la 1 septembrie postul ei se va desfiinta si ea va fi nevoita sa fie repartizata la alta scoala desi in scoala in care activeaza acum o sa fie doua posturi de titulare neocupate: o invatatoare este si va fi in continuare in concediu de maternitate iar una va fi in concediu de studii. Vreau sa va intreb ce ar putea face mama in aceasta situatie avand in vedere ca i s-a confirmat ca poate iesi la pensie din 6 octombrie, adica ce ar putea face pt. a nu fi repartizata la alta scoala in perioada 01 sept. - 06 oct.
Va multumesc.