avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Contract vanzare cumpărare autovehicul.
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Contract vanzare cumpărare autovehicul.

Bună ziua.
Am o problemă mai delicată sa ii spun așa,este prima oara cand mi se întâmplă,posibil des întâlnită în țară la noi și probabil și în alte țări.
În urmă cu 4 luni am achiziționat un vehicul,am circulat cu el aproximativ 7mii de kilometrii,în urmă cu câteva zile a cedat vibrochenul.
În momentul în care a cedat,nu de tot,se mai poate circula cu el dar nu am mai circulat decât vreo 5 km pana acasă.
În ziua când am făcut contractul de vânzare cumpărare cu vânzătorul l-am întrebat despre toate aspectele posibile despre vehicul,ce probleme a avut ce lucrări de întreținere sau făcut la vehicul și el mi-a dat un deviz de la service cu toate lucrările facute,pana aici totul a decurs ok,mi-a trimis și o poza cu devizul ulterior, pentru ca uitasem sa îl iau la fața locului.
M-am uitat pe deviz,am sunat la service și mi-au făcut o programare pt verificarea vehiculului,este vorba despre o motocicletă.
Am dus motocicleta la service și surpriză,știau despre ea și ca a avut o problema gravă la vibrochen,când sa făcut service-ul la ei i-au spus clientului ca exista 2 variante,schimbatul vibrochenului cu unul nou sau rectificarea lui,clientul,adică cel de la care am cumpărat motocicleta a optat pt rectificat deși service-ul ia spus ca nu e recomandat.
Vibrochenul a fost rectificat la "negru"de către client,când i-am cerut o dovada a spus ca nu are nimic,nici factura nici garanție nici nu mia spus unde și ce sa făcut la acel vibrochen.
La service,am cerut ultimul deviz cu lucrările ce au fost făcute la motocicletă, incă o surpriză, pe deviz era menționat clar,"clientul a rectificat vibrochenul și la livrat service-ului",service-ul a montat vibrochenul și a oferit garanție pe piesele și lucrarea lor.Mie vânzătorul mi-a ascuns aceste lucrări,când am făcut contractul mi-a arătat un deviz mai vechi nu cel cu probleme la vibrochen.
Am fost la vânzător acasă și i-am spus tot ce v-am spus mai sus,bineînțeles ca nu îl interesează spunând ca el la momentul vânzării mi-a dat o motocicletă funcțională,nu are nicio vina de ce sa stricat la mine după 4 luni de utilizare,problema este ca a cedat tocmai vibrochenul pentru care el nu are nicio dovada cu ce sa făcut la el.
Eu între timp am schimbat uleiul,nu într-un service autorizat ci am făcut eu schimbul,posibil sa spună vânzătorul ca din cauza aia a cedat vibrochenul ca am pus eu ulei prost,eu am schimbat uleiul preventiv,adică înainte de termen,calculatorul motocicletei arata ca uleiul trebuie schimbat peste 2 mii kilometrii.
La motocicletă a mai cedat imediat la câteva zile după cumpărare,un senzor de pornire,am rămas într-o benzinărie,nu a mai pornit.
A mai cedat,de fapt sunt defecte demult,rulmenții la roata și ghidon dar asta nu aveam cum sa observ in momentul cumpărării.
Întrebarea este:
Ce pot sa fac în aceasta situație,având în vedere ca am circulat 4 luni cu motocicleta,vobrochenul fiind uzat mai mult ca sigur în momentul cumpărării,nu aveam cum sa verific această problemă atunci și nici vânzătorul nu mi-a spus treaba asta,mi-a ascuns efectiv problema cu vibrochenul?
Faptul ca am schimbat uleiul este o problemă, nefiind schimbat într-un service?
Din câte stiu,vânzătorul e obligat sa spună toate viciile ascunse,vizibile în momentul vânzării ceea ce mie mi-a ascuns,asta este cea mai mare problemă, efectiv mi-a ascuns un viciu despre care știa și după doar 7mii de km a cedat tocmai piesa despre care nu a pomenit deloc,când am fost la el ulterior mi-a spus ca a omis acest lucru,ca a uitat ca sa lucrat la piesa respectivă.
Mai pot sa recuperez ceva de la vânzător,pot sa fac plângere penală pentru înșelăciune, am șanse sa recuperez banii plătiți sau măcar suma de pe urma reparațiilor ce le am de facut?

Mulțumesc pentru raspunsuri.


Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
Attilatanko, utilizator
Cel mai recent răspuns: Attilatanko , utilizator 11:57, 2 Octombrie 2023
Bună ziua,
Puteți formula o acțiune civilă în pretenții pentru vicii ascunse.
Mulțumesc pentru raspunsuri.
Care sunt șansele să mi se facă dreptate în cazul meu,tot ce am spus în postarea inițială este 100% exact cum sa întâmplat, va întreb dacă în astfel de situații se pot recupera măcar suma ce am să o dau pe reparații,dacă are rost sa pornesc o acțiune civila pentru vicii ascunse avand in vedere ca au trecut 4 luni de la cumpărare?

Avocat Baltă Adriana a scris:

Bună ziua,
Puteți formula o acțiune civilă în pretenții pentru vicii ascunse.

Ultima modificare: Luni, 2 Octombrie 2023
Attilatanko, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumparat o masina care s-a defectat din prima zi dupa achizitionare mioara123 mioara123 Buna ziua, Acum exact 14 zile am cumparat o masina, din 2009 de la un domn care parea de buna credinta. Am vazut masina, mi-a placut cum merge si am fost cu ... (vezi toată discuția)
Teapa cu o masina de 16000 euro excelenta32 excelenta32 buna ziua Va rog sa ma ajutati cu un sfat : am cumparat o masina in valoare de 16000 euro de la o persoana fizica dintr-un oras mai indepartat fata de cel in ... (vezi toată discuția)
Notificare vicii ascunse gokuhdbz1 gokuhdbz1 Buna ziua, In cazul achizitionarii unui apartament intr un bloc nou, pt vicii ascunse vanzatorul trebuie notificat in scris despre problema aparuta ce se ... (vezi toată discuția)