avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am o întrebare personala și se refera la probleme ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am o întrebare personala și se refera la probleme familiale. ...

Am o întrebare personala și se refera la probleme familiale. Nepoata mea, doi copii minori și soțul plecat la munca în Anglia,au probleme cauzate de soț care se manifesta foarte agresiv verbal la orice interacțiune telefonica cu soția, adică cu nepoata mea.
Mentionez ca ea creste singura copiii acasă, dar este ajutata financiar și de el. În 5 ani el a venit de 6 ori. Limbajul lui nu poate fi reprodus niciunde și se exprima asa și când vine acasă în România și asta în prezenta copiilor. Nepoată mea ar dori sa introducă acțiunea de divorț. Doresc sa îmi răspundeți, dat-fiind și aspectul ca ea depinde financiar de el, copiii fiind foarte mici și momentan nu a putut sa înceapă serviciul, unde ar fi mai convenabil sa meargă la notar sau la tribunal? Și fiind copiii la mijloc poate cere pensie alimentara, program de vizita sau custodie comuna dar el nu are domiciliu în România unde sa ducă copiii,ceva, o hârtie ca ea sa poată ieși cu copiii din tara la rude în afara? Sa obțină o declarație definitiva ma gândesc pentru ieșire din tara și pentru înscriere la grădiniță și ulterior școală?
Specific ca are înregistrări cu toate mizeriile pe care i le adresează fără a avea motive, pe fondul consumului de alcool. As dori o îndrumare dacă se poate, de unde sa începem și pașii pe care sa ii urmam.
Mulțumim anticipat!
Cel mai recent răspuns: Avocat Neagu Elena , Avocat 13:03, 2 Octombrie 2023
Bună ziua!
Divorțul cu tot ce trebuie stabilit legat de copii( încredințare minori, stabilire autoritate parinteasca-in comun sau exclusiv mama, stabilire domiciliu minori, stabilire pensie alimentara etc ) se poate face la notar-daca nepoata și soțul ei se înțeleg asupra tuturor aspectelor mai sus amintite, iar, in caz contrar, doar in instanță, daca nu se înțeleg asupra acestor aspecte.
Din modul în care descrieți dvs.mariajul nepoatei dvs.cu sotul acesteia, personal m-aș mira să poată să se divorțeze la notar, in Romania, dar merita totuși incercat.
Daca nu reușește la notariat, pe cale amiabila, alta varianta nu există decât instanță.
Soțul fiind în Anglia, trebuie citat acolo, iar divorțul va dura ceva timp.
Cât despre ieșirea mamei cu copiii din tara, în situația actuală, cât și în cea în care s-ar divorța și autoritatea părintească ar reveni părinților amândoi( nepoata și soțul acesteia), acest lucru se poate decât cu acordul expres al soțului dat printr-o procura; fara acordul soțului s-ar putea doar daca nepoata dvs. ar obține în urma divorțului autoritate exclusivă asupra minorilor( adică fără soț).
Daca nepoata este din București sau împrejurimi o pot ajuta in demersul său juridic.
Mama are șanse ca obțină exercitarea autorității parintesti în mod exclusiv asupra copiilor dar asta se poate face doar pe calea instantei de judecata, nu și la notar.
Primul pas este sa contacteze un avocat, sa meargă cu dovezile pentru analiza și sa i se explice fiecare varianta în parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, soțul meu se confrunta cu următoarea situatie: ... MihaelaCiobanu33 MihaelaCiobanu33 Buna seara, Soțul meu se confrunta cu următoarea situatie: a fost căsătorit, a divorțat în urma cu aproximativ 9 ani si i-au fost încredințați cei ... (vezi toată discuția)
Ancheta sociala la copii cu domiciul in strainatate? Ventriloc Ventriloc Locuiesc in Anglia impreuna cu cei 2 copii minori. Sotul a parasit domiciuliul ( tot in Anglia locuieste) si vrea sa divortam in Romania. Se poate face la ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)