avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipată.
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipată.

Vă rog o îndrumare. Am depus dosarul la CJP pentru pensie anticipată. A fost emisă decizia de pensionare cu data de 15.09.2023.Am semnat de primire în registrul CJP pe 27.09.2023. Conform noilor reglementări în termen de 5 zile de la emitere sau de la comunicare v-a fi informat angajatorul? În cât timp v-a dispune angajatorul încetarea CIM?
O altă problemă este că CJP NU au luat în calcul dintr-o adeverință de grupa intreaga perioadă, ci doar jumătate din perioada înscrisă motivând că partea neluată în calcul apare în cartea de muncă trecută cu alta funcție/secție ( Fabrica este desființată și nu a fost corect trecut sectorul asa ca am o adeverinta eliberata de deținătorul de arhive). Am făcut o cerere la Casa de Pensii și am solicitat revizuire aducând state de plată cu sectorul unde am lucrat și să-mi ia în calcul intreaga perioada . Precizările CNPP fac referire și la astfel de situații , acesta este rolul adeverințelor, prin a dovedi și cu alte documente. CJP ar fi trebuit să le solicite la emitentul adeverinței...dar nu s-a obosit.În iunie 2024 ar fi trebuit conform grupei să întru la limită de vârstă. VĂ ROG sfătuiți-mă ce pași sunt de urmat? Aștept să îmi comunice angajatorul încetarea CIM ? Îl informez eu? Sper să dea curs favorabil Casa de pensii să nu ajung la justiție. Dacă nu dă curs favorabil cum este de procedat? Se pune în plată decizia și o contest in contecios în termenul de 45 zile de la emitere sau comunicare? În timpul cât mă judec primesc pensie? Mulțumesc frumos pentru orice sfat.

Ultima modificare: Marți, 3 Octombrie 2023
AYAN26, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:58, 3 Octombrie 2023
La angajator trebuie sa depuneti o copie de pe decizia de pensionare, pentru incetarea c.i.m.

Dacă nu dă curs favorabil , decizia se va pune în plată decizia și o contestati in contecios în termenul de 45 zile de la comunicare.
Mulțumesc frumos dl Vasile. Sa mai aștept vreo 10 zile să văd dacă inițiază angajatorul încetarea CiM pe baza informării CJP ? Sau ei nu iau nicio măsură până nu-i informez eu. Este necesar sa fac copie după decizie sau pot să le fac o informare cu numarul deciziei și data comunicării? Mulțumesc, să aveți o zi frumoasă!

Cornel Vasile a scris:

La angajator trebuie sa depuneti o copie de pe decizia de pensionare, pentru incetarea c.i.m.

Dacă nu dă curs favorabil , decizia se va pune în plată decizia și o contestati in contecios în termenul de 45 zile de la comunicare.

Depuneti-le o informare , mai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, va rog sa ma ajutati daca se poate in urmatoarea problema. ... mihaidtru mihaidtru Buna ziua, Va rog sa ma ajutati daca se poate in urmatoarea problema. Sunt pensionar din anul 2016 conform deciziei de pensionare nr. 350461 din data de ... (vezi toată discuția)
Incetarea cim la primirea comunicãrii privind emiterea deciziei de pensionare pentru limitã de vârstã ioanav04 ioanav04 sunt ioana, lucrez la serviciul resurse umane intr-o institutie de invatamint superior si va cer ajutorul in rezolvarea unei situatii aparute in activitatea ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta ramonetta ramonetta buna ziua.. soacrei mele i-a venit decizia de pensionare,insa pe decizie ii apar 2 luni nemotivate.Ea mi-a spus ca nu a avut concediu cu plata.A mers la locul ... (vezi toată discuția)