avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Vechime in munca Buna ziua! Va rog sa ma ajutati ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Vechime in munca Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie : - intre ...

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea situatie :
- intre 01.09.2008 - 31.08.2012 am lucrat in invatamant;
- Intre 01.09.2012-26.10.2012 am lucrat la o gradi privata;
- 27.10.2012-08.12.2012 am fost in somaj
- 09.12.2012-26.04.2013 am beneficiat de concediu prenatal de la stat( data nastere copil12.02.2013);
- 27.04.2013-25.08.2014 concediu crestere copil
- din 25.08.2014 la zi - angajata.
Actualul angajator nu doreste sa imi ia in calcul la vechime perioada 01.09.2012 -25.08.2014.
Am dreptul la vechime? Am citit ca perioada de somaj nu reprezinta vechime in munca, insa concediul prenatal de la stat si concediul de crestere copil nu ar trebui considerate vechime in munca?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:31, 5 Octombrie 2023
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.
( art.22 alin.2 din OUG 111/2010)
Multumesc mult pentru rapsuns! Angajatorul nu doreste sa imi ia in calcul concediul de crestere copil pentru stabilirea vechimii in vederea acordarii zilelor suplimentare de concediu. Mai exact la 15 ani vechime in munca se mai acorda 2 zile de concediu.

Raspunsul de la HR a fost "vechimea, in sensul de calitate care atrage sporul pentru vechime si alte avantaje de acest gen, este altceva, si nu contine perioade asmilate cum e concediul de ingrijire copil. CIC nu se are in vedere la stabilirea sporului de vechime.

E corect?

Cornel Vasile a scris:

Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare.
( art.22 alin.2 din OUG 111/2010)

HR a dat un raspuns in neconcordanta cu legea .... Vechimea in munca este definita de Codul Muncii, respectiv ade anumite acte normative.

Respectarea legilor, conform art. 1 din Constituție, este obligatorie . De asemenea, art. 16, alin. 2 prevede că „Nimeni nu este mai presus de lege”.
Ultima modificare: Joi, 5 Octombrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil-vechime in munca cocuta1973 cocuta1973 Concediul pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani se considera sau nu vechime in munca ( pt calcul spor vechime)?? (vezi toată discuția)
Vechime in munca si in specialitate dupa efectuarea concediului pentru cresterea copilului... Radamante Radamante 1. X este angajata pe perioada determinata. 2. Are 3 ani vechime in munca. 3. Intra in concediu de maternitate cu 21 de zile inainte de incetarea de drept a ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de somaj? petrina_cristina petrina_cristina sunt in concediu de crestere a copilului de 2 ani. concediul mi se termina anul viitor in iulie, iar firma la care am lucrat vor sa o inchida anul acesta in ... (vezi toată discuția)