avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, Numele meu este Săraru Marius și sunt ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, Numele meu este Săraru Marius și sunt domiciliat ...

Bună ziua,
Numele meu este Săraru Marius și sunt domiciliat în Sibiu.
Vă rog să mă edificați în următoarea speță:
Tatăl meu, în vârstă de 81 de ani, a aflat anul trecut (2022) că este nominalizat, (împreună cu o soră a lui), drept moștenitor al tatălui său Săraru N. Marin (decedat în anul 1979) într-un Titlu de Proprietate emis în anul 2002!
Titlul de proprietate este emis de către Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, județul Vâlcea și declară pe tatăl meu și pe o soră a sa (deși au fost mai mulți frați, majoritatea astăzi decedați), moștenitorii defunctului Săraru N. Marin, să primească în proprietate o suprafață totală de 7374 mp, prin reconstituirea dreptului de proprietate.

Așa cum am precizat mai sus, despre existența acestui Titlu de proprietate am aflat doar în anul 2022, fapt ce a constituit o surpriză pentru tatăl meu și pentru sora menționată în Titlul de Proprietate.
Titlul de Proprietate a fost în tot acest timp în posesia unei alte surori a tatei, soră care a decedat în luna mai 2022. Cu prilejul dezbaterii succesiunii după mătușa decedată, vărul meu a găsit printre documentele defunctei acest act pe care ulterior mi l-a transmis.

Menționez că în toți acești ani, de la emiterea Titlului de Proprietate, 2002, până în anul 2022 când a intrat în posesia mea, adică timp de 20 de ani, pentru terenurile precizate în anexa Titlului de proprietate, în suprafață totală de 7374 mp, impozitele au fost plătite la zi de către mătușa mea.
Terenurile au fost folosite o vreme de ea, apoi, înaintând în vârstă și îmbolnăvindu-se, nu le-a mai putut lucra, astfel că au fost lăsate în paragină și s-au împădurit între timp...

Având în vedere faptul că tatăl meu este în vârstă, bolnav și locuiește în alt județ, dorește să renunțe la dreptul său de moștenire, în speță la terenurile precizate în Titlul de Proprietate.

Cum se poate proceda legal la această renunțare?

Cu deosebită considerație,
Marius Săraru
Cel mai recent răspuns: Marius Săraru , utilizator 08:11, 5 Octombrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La faza aceasta, daca tatal dvs renunța la dreptul de proprietate, proprietar in locul său va deveni UAT-ul.

Își poate vinde/dona cota parte din ce e pe titlu, cu condiția sa aveți documentație cadastrala pentru fiecare teren și intabulare.
Mulțumesc pentru răspuns. Nu există documentație cadastrală, nici întabulare. N-are cui vinde, preferă să renunțe în favoarea UAT-ului. Ce trebuie făcut?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa se adreseze unui birou notarial pentru o declarație în acest sens.
Dar ar trebui sa vorbiți cu celalalt coproprietar, poate e interesat.
Vă mulțumesc frumos pentru ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii succesiune Moni_Galati87 Moni_Galati87 Buna ziua, As avea nevoie de cateva lamuriri cu privire la succesiune. Tatal meu a decedat in 2018, s-a facut succesiune pe bunurile pe care stiam ca le ... (vezi toată discuția)
Cum se poate proceda pentru pentru a nu plăti în plus la o succesiune? M.I.C. M.I.C. Soția mea este unic moștenitor al tatălui ei, care a fost ultimul decedat dintre părinții săi. Moștenește mai multe bunuri, printre care și câteva ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune/titlu proprietate Maria100 Maria100 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat, o indrumare, cazul de mai jos fiind destul de complicat. Dupa moartea tatalui meu am fost chemata la ... (vezi toată discuția)