Am si eu o problema am 20 de ani sunt student la bucuresti si acum exact 4 saptamani am furat din tr-un hipermarket bucurestean mancare in valoare de aprox 900 de mii de lei
Am fost prins de paza magazinului care a chemat politia. Am restituit paguba magazinuluiin aceasi zi. Nu ma prea picep la drept. Acum mi s-a intocmit dosar de incepere a urmaririi penale ceva cu furt calificat flagrant. Nu am antecedente.
Ce mi se va intampla? De o luna nu mi-a venit nici o citatie acasa(domiciliul meu este in provincie) sau nimic... Acum stau in bucuresti la camin. Buletinul l-am dat politiei pentru a mi se face flotant.
Intrebari:
1.Pot face cumva ca citatia sa imi vina la bucuresti cand vine daca va veni pentru ca acasa parintii mei sunt in spania si nu ar avea cine sa o ia oricum.
2. Ce pedeapsa pot primi? Pot scapa doar cu o amenda?
3. in fata angajatilor magazinului nu mi-am dat datele adevarate de pe buletin ci altele false iar acelea de pe buletin le-am dat doar politiei? poate constitui acest lucru o circumstantza agravanta?
4. am platiti hypermarketului in cauza o amenda de 600 de mii de lei vechi pt care nu am primit chitantza.Politia a spus ca nu au voie sa faca asa ceva dar totusi daca nu o plateam nu mi-ar fi dat chiatanta pe care trebuia sa o dau politiei pentru a confirma recuperarea in totalitate a bunurilor. E legal asa ceva?
fii atent si eu am fost in o situatie similara eu am furat tot din hypermarket in valoare de 8 mil lei am dat datele pereonale adevarate e fiecare dta ,nu ama but antecedente,la vreo 3 luni d l comiterea faptei am fost chemat la procuror iam explicat cum a fost treaba faza e sa te duci cu sinceritate fra fumuri sa fii umil sa iti torni singur cenusa in cap in fata lui,si la vreo 3 luni de la discutia cu el am primit acasa neincepera urmaririi penale luand doar oo amenda in val de 8 mil lei.stai lin ca in cqzu tau ai prejudiciu mic nici nu se pune pb de suspendare dar asa zic multi ia-ti avocat,nu iti lua fa poe saracu ca vei impresiona mai bine.si eu am luat sfatul de la un amic d p net si la fel a patit ca mine si ca tine.te vei alege cu amenda contraventionala si imi cer scuze daca prin acesta discutie a mea am adus ofense vocatilor.
Florin2010 si alti "colegi" in activitati de genul va propun urmatoarea speta:
Un coleg de munca sustrage (intrerupe sistemul de supraveghere video, sterge inregistrarile camerelor de supraveghere) o suma de bani (mai precis 19.000 ron) din seiful unitatii economice. Respectivul declara senin Politiei ca da, el a furat, da, el a planuit s.a.m.d Utilizarea banilor furati o sa va lase oarecum indiferenti: i-a jucat la ruleta si i-a pierdut...
Ce anume nu-i ok in Romania? Faptul ca nu tu sau colegii tai sunt propietarii banilor furati?
Ati furat? Bravo!
Ati fost prinsi? Ghinion!
Doriti un discount la pedeapsa? Uitati ca se poate!
Sunteti copil de bastan? Daca Da ati scapat, daca NU asta este..!
Multa bafta pe viitor!
Nu vad de ce va vaitati atata. Pedepsele sunt mici in comparatie cu actiunile voastre.
Va salut!
Am si eu o problema asemanatoare, in urma cu 3 luni am sustras dintr-un hipermarket produse in valoare de 200 RON, unora dintre produse le-am schimbat eticheta cu o alta eticheta a unui produs mai ieftin. La casa am fost intampinat de seful pazei care m-a condus in biroou, perchezitii etc.. Au Fost identificate cele sustrase, am platit pe loc tot ce am sustras, la valoarea lor reala. A fost anuntata politia, la sectie am dat o declaratie, in care am precizat cu lux de amanaunte toate cele intamplate!.
Fapta intamplandu-se acum vre-o 3 luni, am primit o citatie acum de curand in care scria ca sunt invinuit conform : 808, 209 CP.
Acest 808 ce este? 209 am gasit in Codul penal.. dar 808 nu este de gasit.
Precizez faptul ca este prima abatere!
Care ar putea fii consecintele teribilismului meu !
Va multumesc !
808 este de fapt 208 cod penal:
Art. 208
Luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Se considera bunuri mobile si orice energie care are o valoare economica, precum si inscrisurile.
Fapta constituie furt chiar daca bunul apartine in intregime sau in parte faptuitorului, dar in momentul savarsirii acel bun se gasea in posesia sau detinerea legitima a altei persoane.
De asemenea, constituie furt luarea in conditiile alin. 1 a unui vehicul, cu scopul de a-l folosi pe nedrept.
Cat priveste consecintele, in cazul in care prejudiciul a fost de 200 lei si integral recuperat, inclin sa cred ca vei primi o solutie pe 18 indice1:
Art. 18 1
Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita in mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
La stabilirea in concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savarsire a faptei, de scopul urmarit, de imprejurarile in care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.
In cazul faptelor prevazute in prezentul articol, procurorul sau instanta aplica una din sanctiunile cu caracter administrativ prevazute in art. 91.
In primul rand nu exista 808 Cod PENAL.Este o eroare materiala...este vorba de 208 Cod PENAL-furt. In situatia dvs(ati recunoscut) ar fi mai bine sa consultati un avocat pentru aparare. Daca nu aveti antecedente penale puteti obtine o pedeapsa cu suspendare(art 81 Cp) sau in cel mai bun caz(aici depinde de celelalte circumstante personale ale dvs si bineinteles de avocat care trebuie sa le evidentieze) o amenda administrativa potrivit art 18 ind.1
Furt
Leylia
Acum ceva timp mi s-a intocmit un dosar penal pentru inf de furt.
Pe data de 18 ianuarie am fost chemata s adau o declaratie la politie, iar peste 1 luna am ... (vezi toată discuția)