avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... PERMIS RIDICAT, CETATEAN STRAIN
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

PERMIS RIDICAT, CETATEAN STRAIN

Buna ziua, sunt cetatean strain de origine romana.
Ieri, pe drumul catre aeroport, am fost retinut pentru depasire pe 'pod' (care era un viaduct), peste linie continua.
In afara de amenda la care nu am facut nici un comentariu, mi s-a retinut permisul de conducere si mi s-a eliberat o adeverinta in virtutea careia am voie sa mai conduc 15 zile in tara.
Permisul va fi retinut 20 de zile, perioada in care pot sa il si ridic. Dupa aceea va fi trimis in tara de resedinta.
Pentru a evita tot felul de probleme administrative si ca sa pot circula normal in strainatate, sunt dispus sa ma intorc saptamana viitoare din nou in Romania pentru permisul de conducere.
Puteti sa-mi spuneti in ce conditii si unde pot sa-mi ridic permisul in cursul celor 20 de zile?
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2023
pech, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 20:58, 6 Octombrie 2023
Uitati-va în copia procesului verbal întocmit, ca să știți, prima dată, unde sa mergeți, adică inspectoratul de poliție din care face parte agentul constatator.
Restituirea o puteti cere în condițiile art. 220 din regulamentul de aplicare a codului rutier, pe care-l puteți citi la:
[ link extern ]

Va multumesc pentru raspuns.
Am inteles unde imi pot solicita returnarea permisului.
Am auzit insa ieri de la agent ceva despre o declaratie de proprie raspundere, despre care nu am gasit nimic in linkul trimis. In el am citit despre un examen pentru legile rutiere din Romania, insa am inteles ca asta se da numai in cazul in care e vorba de alcool la volan - ceea ce nu se aplica la mine.
Si am mai inteles si ca la eliberarea permisului trebuie sa parasesc tara in cel mult o zi, si iar nu inteleg de ce, de vreme ce eu am interdictie de conducere si ma aflu in situatie de pieton; si am mai dat si o declaratie de proprie raspundere (daca lucrul acesta este adevarat).
Puteti sa ma lamuriti, va rog?
Declarația pe propria răspundere este cea pe care o dați că în data X părăsiți tara, drept care solicitați restituirea permisului cu o zi înainte. Interdicția de a conduce o aveți numai aici, în România, în Siria puteți conduce cu permisul restituit, până vor hotărî autoritățile de acolo, în urma comunicării de către IGP a sancțiunii primite în România și a faptei comise, dacă iau vreo măsura contravențională conform codului rutier din Siria.
Eu sunt cetatean olandez, deci Olanda e tot in UE.
De Siria nu a fost vorba.
Ultima modificare: Vineri, 6 Octombrie 2023
pech, utilizator
Nu contează, mea culpa, permisul va fi trimis în Netherlands (nu Olanda). :)

pech a scris:

Eu sunt cetatean olandez, deci Olanda e tot in UE.
De Siria nu a fost vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis de conducere suspendat pe 30 zile mai devreme de termen, in cazul plecarii in strainatate gcristina100 gcristina100 Daca mi-a fost suspendat permisul pe o perioada de 30 de zile ,il pot recupera mai repede de expirare celor 45 de zile( 30 + 15 zile dovada) in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Examen pentru permis retinut pentru straini Gio89 Gio89 Buna ziua. As vrea sa stiu daca cererea pentru a beneficia de o scurtare din perioada retinerii permisului este valabila si pentru strainii. In cas afirmativ ... (vezi toată discuția)
Ridicare permis conducere strain, din romania, inainte de termen WStefan WStefan Mi-a fost suspendat permisul de conducere, in alt judet decat unde locuiesc. As dori sa stiu ce acte am nevoie pentru a-l ridica inaintea perioadei de ... (vezi toată discuția)