Buna ziua.
Sotul meu intra in concediu de ingrijire a copilului,a fost la DGSPAC sector 6 si i-au spus ca dupa 43 de zile de nasterea copilului sa aduca actele...vreau sa stiu cand trebuie sa anunte sotul meu superiorii lui ca vrea sa intre in concediu?...dupa socoteala noastra 43 zile inseamna ca tre' sa lucreze pana pe 1 martie.
Va multumesc frumos!
Depinde de regulile de la locul de munca al sotului.
Eu as fi de parere sa ii anunte chiar acum, pentru a-i putea gasi un inlocuitor in timp util.
La locul meu de munca, cererea trebuie facuta cu 30 de zile inainte (regula interna)
1. Cei de la sectorul respectiv nu cunosc bine legea (!?). Tatal copilului poate intra in CCC imediat dupa nasterea copilului. Iata ce spune Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 20. -
(1) Dreptul reprezentand indemnizatia pentru cresterea copilului se cuvine si se plateste dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
2. Sa vorbeasca cu angajatorul poate ii permite sa intre mai repede in CCC.
1. Eu, pentru ce v-am dat textul de lege? Aratati-l si lor poate asa il vad si ei, prima data in viata (!?).
2. Spuneti-le ca tatal nu indeplineste conditiile legale pentru acordarea concediului de maternitate, pentru ca barbatii nu nasc (!?). Asa a lasat Dumnezeu!