avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, testament 1-In cazul in care o persoana ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, testament 1-In cazul in care o persoana aflata în parteneriat ...

Bună ziua,
1-In cazul in care o persoana aflata în parteneriat civil de 25 ani ,nu are copii,are 2 nepoti de frați si un frate (care-i asteapta sfârsitul!) lasă prin testament notarial un imobil unui nepot si cu dreptul de uzufruct viager asupra imobilului partenerului (care este de acord cu conținutul testamentului ) acest testament poate fi atacat ?
Daca fratele deschide o actiune judecatoreasca in acest timp partenerul poate locui in imobil sau poate fi evacuat de politie ? Fratele are dreptul sa obtina ceva ?
2-Prin contract de donatie imobilul trece imediat in posesia nepotului beneficiar, trece pe numele lui sau donatorul iși poate păstra toate contractele de utilitati ? Trebuie anuntat la primarie contractul de donatie sau se poate continua pe numele donatorului ?(ceea ce ar fi excelent, nu te desființezi singur !).
3--Cum se poate proceda cu scoaterea certificatului de deces ? Au dreptul doar fratele si nepotii ?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:43, 17 Octombrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1.persoana poate lasa testament in favoarea cui doreste, nu exista motiv, daca are discermant ca cineva sa atace testamentul.
deci fratele nu are ce obtine si nici nu are calitatea sa ceara evacuarea cuiva.
donatorul poate pastra contractele de utilitati, nu conteaza pe ce nume sunt, interesul e sa fie platite.

Trebuie anuntat la primarie contractul de donatie

2.se pune pe rol ca prorpietarul sa plateasca impozit.
POsesia poate fi reglementata prin contract.
Oricum donatorul isi poate pastra dreptul de uzufruct.

3.Certificatul de deces se poate elibera;

– membrilor familiei

-persoanelor îndreptățite (care au un contract de întreținere, testament, un drept de uzufruct viager etc.).

Ultima modificare: Marți, 10 Octombrie 2023
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
M-am interesat la notariat,contractul de donatie intra in vigoare de la data semnarii si imobilul trebuie pus pe rol in urmatoarele 30 de zile . Mai sunt alte variante ?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai asta v-am zis ca trebuie pus pe rol ca sa se plătească impozit .
Dvs ce vreti de fapt?
,,Posesia se poate reglementa prin contract ,,-probabil am înteles gresit dar la donatie nu este posibil. Proprietarul poate sa mai trăiasca 20 de ani sau 1. Dar in acest caz nepotul beneficiar devenind proprietar nu mai poate accesa creditul prima casa .Deci exista vreo modalitate prin care nepotul beneficiar sa nu devina proprietar, transferul de proprietate sa se faca la deces-sau alta data ? Multumesc .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate accesa prima casa pt ca nu e proprietar exclusiv, el va avea nuda proprietate și dvs aveti dreptul de folosinta sau poate accesa înainte sa ii donati, luați în calcul și varianta asta.
Puteti sa ii lasati casa și prin testament ca nu vor fi probleme.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Donație/testament apartament Apartament2018 Apartament2018 Buna ziua As aprecia daca puteți sa îmi dați un sfat concret in situația următoare. Vreau sa donez( deoarece din câte inteleg, contract de vânzare ... (vezi toată discuția)
Mostenire sau donatie? Yonela.Olt Yonela.Olt Buna ziua! As avea si eu o nelamurire: am 24 de ani si bunicii mei doresc sa-mi lase mostenire casa in care locuiesc, dar cu clauza de intretinere..si as ... (vezi toată discuția)
Sfaturi legate de o donatie... iulianasab iulianasab Buna seara.Parintii mei doreste sa-mi doneze o casa insa va rog sa-mi spuneti daca e posibil sa-mi faca donatia si eu sa fiu proprietara casei doar dupa ... (vezi toată discuția)