Bună ziua,
1-In cazul in care o persoana aflata în parteneriat civil de 25 ani ,nu are copii,are 2 nepoti de frați si un frate (care-i asteapta sfârsitul!) lasă prin testament notarial un imobil unui nepot si cu dreptul de uzufruct viager asupra imobilului partenerului (care este de acord cu conținutul testamentului ) acest testament poate fi atacat ?
Daca fratele deschide o actiune judecatoreasca in acest timp partenerul poate locui in imobil sau poate fi evacuat de politie ? Fratele are dreptul sa obtina ceva ?
2-Prin contract de donatie imobilul trece imediat in posesia nepotului beneficiar, trece pe numele lui sau donatorul iși poate păstra toate contractele de utilitati ? Trebuie anuntat la primarie contractul de donatie sau se poate continua pe numele donatorului ?(ceea ce ar fi excelent, nu te desființezi singur !).
3--Cum se poate proceda cu scoaterea certificatului de deces ? Au dreptul doar fratele si nepotii ?
Va multumesc .
romascanu
Moderator 10din 10 utilizatori consideră acest răspuns util
În situații similare, obișnuiesc să încep cu următoarea întrebare: Cât de aproape de groapă vă simțiți?
Dacă nu există vreun motiv (fereasca!) pentru care să vă simțiți chiar așa de aproape încât să decideți definitiv azi, mâine, atunci începeți cu un testament. Are avantajul că este revocabil.
Donația produce efecte imediat (de la data actului) și este irevocabilă.
Testamentul produce efecte după moartea testatorului și poate fi revocat în timpul vieții lui.
Un testament făcut azi (pentru ferească!) vă lasă deschise orice alte opțiuni. El poate fi oricând înlocuit cu unul din celelalte acte. Donația sau contractul de întreținere nu vă mai permit răzgândeala. (sau, mai bine zis, nu vă mai permit să le regânditi cu mintea de pe urmă. Odată semnate, bune, proaste, alea sunt...)
Față de datele pe care le-ați prezentat aici (și unele ce se ghicesc printre rânduri), văd testamentul ca fiind preferabil din multe puncte de vedere. Chiar privind și dinspre nepot, căruia vă pregătiți să-i încurcați viața ferindu-vă de ... tac-su. Apropo, fratele a negociat cu tanti cu coasa și i-a garantat că va pleca el ultimul?
Nu există răspuns șablon! Orice act comportă un risc. Unii își asumă riscuri mai mari, alții mai puțin, iar alții mai deloc.